NEPOZNATO O DINKU CVITANU

Tko je čovjek koji izlazi iz sjene moćnog Mladena Bajića

29.04.2014 u 12:05

Bionic
Reading

Što možemo očekivati od Dinka Cvitana, čovjeka koji bi, ako mu Sabor iskaže povjerenje, trebao sjesti na mjesto Mladena Bajića? Crtice iz njegove biografije ne otkrivaju mnogo. Cvitan je karijeru započeo u Tužiteljstvu u bivšoj Jugoslaviji, odlazi u privatnike, postaje odvjetnik, granate mu uništavaju ured u Daruvaru. Radi u Sunce osiguranju Jake Andabaka pa se opet vraća u državnu službu. Njegovi nekadašnji kolege kažu da je izuzetno pouzdan, strastven te kako neće biti podložan utjecaju politike. Mladen Bajić bi mu trebao postati zamjenikom, a naši sugovornici smatraju kako će mu biti siva eminencija

Cvitanov bivši šef, prvi ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer smatra da je riječ o savjesnom čovjeku koji je potpuno predan poslu te koji usto ima sveobuhvatno pravno obrazovanje, što ga, smatra Žganjer, čini kvalificiranim za obavljanje takve dužnosti.

'Svaki čovjek ima svoje pogonsko gorivo; spominje se da je na strani Cvitana više strasti u tom poslu. Ja ne mislim da strasti nije bilo kod Bajića, samo netko tu strast i energiju zna bolje kontrolirati i kanalizirati u određenom pravcu; moguće je da će tu biti i nečeg novog', kazao je Žganjer za tportal.hr.

Hoće li Cvitan odolijevati političkim pritiscima? Žganjer misli da hoće. Dodaje da je za sada enigma sadržaj zahtjeva koje je pred Cvitana stavio Zoran Milanović. Vjeruje da premijer očekuje još prodorniji i efikasniji rad. 'Ja isto tako vjerujem da će Cvitan imati dovoljno osobne hrabrosti i dovoljno profesionalne mudrosti da drži na jednoj adekvatnoj distanci eventualne političke naloge koji bi mogli dovesti u pitanje samostalnost neovisnost DORH-a i da će znati uspostaviti onu nužnu sterilnu zonu', dodao je. Za Cvitana kaže da je čvrst i odlučan te 'u isti mah topao čovjek koji je svoje suradnike uvijek spreman zaštititi': 'Ne znači to da je Cvitan šef spreman tolerirati svinjarije, no ne treba dvojiti da će stati u obranu svakog suradnika koji predano radi.'


I nakon Bajića, Bajić?

Glavni državni odvjetnik sa 12-godišnjom praksom na toj poziciji, trebao bi postati Cvitanov zamjenik. Hoće li to značiti da će Bajić i dalje povlačiti konce? 'Bajić kao Cvitanov zamjenik može biti siva eminencija, po mom dubokom uvjerenju, samo i u mjeri koliko su njegovi prijedlozi pametni promišljeni, zakoniti i djelotvorni. Prema tome, svatko bi imao takvu sivu eminenciju. Uvjeren sam da će Bajić biti lojalan suradnik Cvitanu kao što je Cvitan bio lojalan suradnik njemu', zaključio je Žganjer.

Što stoji iza Bajićeve smjene?

Nekadašnjeg glavnog državnog odvjetnika i bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Krunislava Olujića brine pak činjenica da Bajić odlazi sa svim pohvalama. 'Ne znam u čemu leži glavni razlog toga što nije dobio četvrti mandat. Pozivanje premijera Milanovića na demokratske standarde prema kojima nitko ne bi trebao biti dužnosnik dulje od dva mandata je neobično, jer je ova vladajuća garnitura imenovala Branka Hrvatina na treći mandat predsjednika Vrhovnog suda i time očito prekršila dobru demokratsku praksu na koju se kod Bajića poziva', objašnjava Olujić.

Lov na lokalne šerife

'Građani u prijavama Državnom odvjetništvu i Uskoku najviše ukazuju na problem u području sudovanja, rada lokalne i regionalne samouprave te s tim povezane javne nabave, a primarna je zadaća rješavanje korupcije na lokalnoj razini, jer su lokalni šerifi daleko opasniji nego što to izgleda', istaknuo je nedavno Cvitan.

Lokalnim čelnicima iz vladajuće garniture doista se bavio. Tako je USKOK pod njegovom vodstvom preuzeo istragu o sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel. Podignuli su i optužnicu protiv vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe.


Podsjeća da je Milanović, dok je bio u oporbi, a kada je Bajić dobivao svoj treći mandat za vrijeme vlade Jadranke Kosor, oštro istupao protiv glavnog državnog odvjetnika. 'Čini mi se da u Milanovićevoj osobnoj nesklonosti Bajiću trebamo tražiti razloge nedodjeljivanja Bajiću još jednog mandata', kazao je Olujić. Načelno Cvitana smatra prihvatljivim rješenjem jer je čovjek iz sustava. Vjeruje da će blisko surađivati s Bajićem, a ne isključuje mogućnost rotacije funkcija, da Bajić postane ravnatelj USKOK-a.

Olujić smatra kako će parlamentarne stranke postići konsenzus oko izbora Dinka Cvitana. 'Vjerujem da bi se Cvitan mogao razviti u prepoznatljivu osobu, ne samo na pravosudnom, nego i političkom nebu, jer htjeli mi to priznati ili ne, Bajić je dao organizaciji snažan pečat i vjerujem da će Cvitan u prvo vrijeme biti, ne u njegovoj sjeni, nego da će se rad DORH-a temeljiti na organizaciji i osobi Mladena Bajića', zaključio je Olujić.

Ured mu pogodile dvije granate

Cvitan je prije raspada Jugoslavije radio Tužiteljstvu zajedno s Antom Nobilom, Jadrankom Sloković i Čedom Prodanovićem. 1990. je svojevoljno napustio državnu službu i krenuo u odvjetništvo. S obzirom na to da su pravila struke branila bivšim sucima i tužiteljima da otvore odvjetnički ured u istom mjestu u kojem su službovali, Cvitan odlazi u Daruvar. U rujnu 1991., tijekom bombardiranja dvije su mu granate pogodile ured. Vraća se supruzi i djeci u Zagreb gdje mu zbog ratnih okolnosti Odvjetnička komora ipak dopušta preseljenje posla u glavni grad. 1999. zapošljava se u Sunce osiguranju Jake Andabaka, piše Globus.

U državnu službu vraća se 2003. na nagovor Laze Pajića, tadašnjeg zamjenika Mladena Bajića. Ubrzo je premješten u USKOK. Početkom 2004., postaje zamjenik prvog ravnatelja USKOK-a Željka Žganjera, da bi 2005. postao v. d. ravnatelja USKOK-a. Imenovan je ravnateljem početkom 2006., a u svibnju 2010. prisegnuo je na drugi mandat.