NOVA POLITIČKA SNAGA

Tko je Anja Šimpraga, SDSS-ovka koja dolazi u Sabor umjesto Borisa Miloševića?

14.07.2020 u 13:43

Bionic
Reading

Odlaskom na visoku dužnosničku funkciju potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, saborski zastupnik Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) ustupit će svoje mjesto u Saboru stranačkoj kolegici Anji Šimpragi, šibensko-kninskoj dožupanici. Tportal donosi tko je nova zastupnica SDSS-a u Saboru

Anja Šimpraga rođena je 23. srpnja 1987. u Kninu, a prema službenoj biografiji stanuje u Radučiću, selu smještenom između Krke i Zrmanje, poznatom po pravoslavnoj crkvi sv. Đurđa (Georgija) iz 1537., a u novije vrijeme i po vjetroelektrani Krš-Pađene u sklopu općine Ervenik.

Anja Šimpraga završila je Agronomski fakultet u Zagrebu i stekla zvanje magistre agronomije. Kao radno iskustvo, navodi da je bila viša stručna suradnica za poljoprivredu i zaštitu okoliša u gradu Kninu te koordinatorica projekta 'Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava'. Navedeni projekt, vrijedan oko 160.000 eura i financiran gotovo u cijelosti iz EU fondova, provelo je Srpsko narodno vijeće (SNV) Zagreb u suradnji s udrugama Projekt građanskih prava Sisak i Rehabilitacijski centar za stres i traumu Zagreb.

  • +20
Anja Šimpraga Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tijekom dvodnevne edukacije u Kninu 2016., Šimpraga je poručila kako je činjenica da su EU fondovi dostupni, da tu novca ima, i da samo treba pronaći način kako to iskoristiti na najbolјi mogući način.

'Nadam se da će ovo biti primjer dobre prakse i da će sva manjinska vijeća, ali i pojedinci iz redova manjine u ovoj županiji, vidjeti da se nešto može napraviti i pomaknuti s dosadašnje ‘mrtve točke’', rekla je Šimpraga za Novosti.

S obzirom na to da se u SDSS učlanila s 18 godina, Šimpraga ima političkog iskustva. Bila je potpredsjednica općinskog vijeća općine Ervenik, potpredsjednica Aktiva žena SDSS-a, predsjednica šibensko-kninske županijske organizacije SDSS-a i zamjenica župana Šibensko-kninske županije. Osim toga, potpredsjednica je SDSS-a i Glavnog odbora stranke, te zamjenica predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

Iz njezine imovinske kartice vidljivo je da je udana i da nema djece, a kao zamjenica župana mjesečno zarađuje 13.300 kuna. Njezin suprug zaposlen je od 1. lipnja 2017. u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ervenik, s mjesečnom plaćom od 3.500 kuna. Nemaju nikakvih drugih primitaka ni prihoda, dionica ni štednje, a imaju dva kredita: 170.000 kuna kod PBZ-a iz 2017. (kamatna stopa 7,58 posto) i 15.000 eura kod Sberbanke iz 2018. (kamatna stopa 4 posto).

Nemaju nekretnine u vlasništvu. Anja Šimpraga posjeduje automobil VW Passat iz 2011. kupljen na kredit, a njezin suprug dva automobila iste marke, iz 2004. (dar roditelja) i 2001. godine (kupnjom iz primitaka od nesamostalnog rada).

Radučić lani dobio vodovod

U intervjuu za portal Srbi.hr, kao najveći problem koji opterećuje Šibensko-kninsku županiju, navela je iseljavanje mladih. Ipak, kaže da pomaka ima.

'Moram reći da se u sve četiri naše općine; Biskupija, Kistanje, Civljane i Ervenik, ipak nastoji uz pomoć različitih projekata i dostupnih fondova unaprijediti kvaliteta života, odnosno podići standard u odnosu na postojeći. I dalje imamo problem s vodom, probleme sa strujom koje smo donekle riješili uz pomoć fonda za zaštitu okoliša, ali i same županije, te su ljudima osigurana privremena rješenja u vidu solarnih panela, ali još je mnogo posla u rješavanju struje, vode i asfalta. Moram reći da se u općini Ervenik, točnije u selu Radučić, nakon godina i godina čekanja konačno radi na rješavanju vodovoda, a iskreno se nadam da je to samo početak i da će voda u dogledno vrijeme stići i u ostala sela', kazala je Šimpraga 2018.

Lanjski razgovor za Slobodnu Dalmaciju bio je ponešto osobnije prirode, s obzirom na to da se osvrnula na tadašnju seriju napada na građane srpske nacionalnosti. Tada je, u ime srpske zajednice, zahvalila županu Goranu Pauku (HDZ) na 'ljudskoj, razumnoj i pozitivnoj reakciji' te ustvrdila da je on bio jedan od rijetkih koji je istupio i osudio napade.

Kao uzrok nasilja navela je i nedovoljno sankcioniranje inače nasilničkog ponašanja.

'S druge strane, medijska i društvena posvećenost negativnim pojavama i obrascima ponašanja doprinose tome. Općenito, stvorena je atmosfera u kojoj nikom nije dobro i posljedice takve atmosfere osjećamo svi. U javnom prostoru dozvoljava se izražavanje diskriminatornih stavova, raspiruje se mržnja, te jedino razvijanjem drugačijih regulatornih mehanizama možemo očekivati promjene', kazala je Šimpraga.

Otkrila je i da njezin radni dan započinje odlaskom iz Radučića prema Kninu ili Šibeniku u 7 sati ujutro, a svaki dan je nešto novo. Osim protokolarnih stvari koje su sastavni dio posla, ona je s ljudima na terenu i 'kad put odnese velika kiša u Plavnu, kad prokišnjava krov, a baka nema nikoga da promijeni ciglu', pruža informacije OPG-ovima, a u Zagreb odlazi na razgovore oko rješavanja komunalne problematike i stambenog zbrinjavanja.

'Moramo nalaziti rješenje za sve što muči ljude, ali to je sve posao i najsretnija bih bila kad bih imala čarobni štapić s kojim bih svakom unesrećenom pomogla. Pomagati ljudima je najljepši posao', rekla je.

Priznala je da bude teških situacija, pa se pita što to njoj treba.

'Mogla sam se baviti strukom i živjeti mirno, ali istodobno se sjetim da tamo netko čeka i treba pomoć, pa makar i lijepu riječ. Politika je postala moj način života, upoznala sam divne ljude, naučila kako se nositi u pojedinim životnim situacijama, biti psiholog i shvatila da je s ljudima i najteže i najljepše', odgovorila je na pitanje je li se pokajala što joj je politika postala posao.

Dala je i odgovor na pitanje frustrira li je nepovjerenje građana prema političarima ili možda osjećaj nemoći, neučinkovitosti.

'Razumijem nepovjerenje građana prema političarima zbog svih afera i događanja kojima svjedočimo svakodnevno, ali moraju znati da tamo negdje, pa i u ovoj zemlji, postoje političari koji zaista misle o njima i nastoje napraviti nešto. Povjerenje se gradi godinama, a izgubi se u trenutku', kazala je Šimpraga koja je otkrila i kako slobodno vrijeme posvećuje poljoprivredi.