GENERIČKA PROIZVODNJA

Tko će sve moći dobiti molnupiravir, veoma obećavajući lijek protiv covida-19?

18.10.2021 u 10:53

Bionic
Reading

Molnupiravir, eksperimentalni oralni lijek tvrtke Merck protiv covida-19, mogao bi biti vjesnik ne tako daleke budućnosti u kojoj će jedna tableta spriječiti smrt ili teška oboljenja osoba zaraženih koronavirusom. Ovaj lijek mogao bi biti široko dostupan i namijenjen za kućnu upotrebu, a privremeni rezultati kliničkih testiranja već su pokazali da u ranoj fazi bolesti prepolovljuje rizik od hospitalizacije ili smrti pacijenata sklonih težoj zarazi

Za razliku od pojedinih proizvođača cjepiva protiv covida-19, Merck će dopustiti generičkim proizvođačima u Indiji da u više od stotinu siromašnih zemalja prodaju tablete po znatno sniženim cijenama. U toj skupini zemalja je i većina subsaharskih nacija Afrike, u kojima razine cijepljenosti stanovništva dosežu svega tri posto.

Merck je od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) zatražio hitno odobrenje molnupiravira. Zagovornici široke dostupnosti tog lijeka kažu da su Merckovi dogovori o licenciranju 'ohrabrujući početak', ali još uvijek mali korak prema jednakosti. Još se ne zna ni koje će količine generičkog lijeka biti dostupne iduće godine, a dogovorima nisu obuhvaćene mnoge teško pogođene i nedovoljno cijepljene države, poput Ukrajine, piše New York Times.

U međuvremenu, nekoliko drugih farmaceutskih kompanija, uključujući Pfizer, uskoro bi trebalo objaviti rezultate istraživanja vlastitih lijekova protiv covida-19. Iz tih kompanija poručuju da je prerano za bilo kakve najave o eventualnim sličnim dogovorima u pogledu veće dostupnosti i proizvodnje generičkih lijekova.

'Treba reći da bi ovaj lijek mogao spriječiti stotine tisuća hospitalizacija i smrtnih slučajeva', kazao je John Amuasi, stručnjak za zarazne bolesti iz Kumasi Centra za istraživanja u tropskoj medicini u Gani. 'Ipak, cijena će biti prepreka', dodao je.

>>> Merckova tableta smanjuje rizik od smrti za 50 posto: 'Ovo će promijeniti način borbe s covidom-19'

Podsjetimo, Merck očekuje da će do kraja 2021. proizvesti deset milijuna pakiranja lijeka i da će više doza biti dostupno sljedeće godine. Tvrtka ima ugovor s američkom vladom za 1,7 milijuna kutija molnupiravira po cijeni od 700 dolara za kutiju lijeka.