GRAĐANSKA (NE)ODGOVORNOST

Tko će skupiti smeće ispred Arene Zagreb?

  • Autor: Bojan Stilin
  • Zadnja izmjena 11.11.2016 10:14
  • Objavljeno 10.08.2010 u 10:40
Smeće ispred Arene 2

Smeće ispred Arene 2

Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Stilin

Građani zagrebačkih naselja Remetinec i Lanište, ali i gosti ovog dijela grada, poput legendarnog Leonarda Cohena i desetak tisuća posjetitelja njegovog koncerta nedavno održanog u zagrebačkoj Areni, već tjednima mogu 'uživati' u prizoru gomile smeća koja iz dana u dana raste ispred najveće dvorane u Hrvatskoj

U tvrtki Čistoća kažu da je uzrok ovoj pojavi neodgovornost građana koji tjednima nakon uvođenja reciklažnog dvorišta i odnošenja prve tranše glomaznog otpada nastavljaju odlagati smeće na mjesto na kojemu više nema spremnika.

Čistoća je, naime, za lipanj i srpanj najavila uvođenje mobilnih reciklažnih dvorišta u gradskim četvrtima Novi Zagreb-istok, Novi Zagreb-zapad i Brezovica, upravo s ciljem uklanjanja ružnih slika gomila glomaznog otpada na ulicama grada. Drugi cilj je, najavili su tada iz Čistoće, nadzirati skupljanje otpada koji neovlaštene osobe, najčešće siromašni građani, prikupljaju za svoje potrebe.

Bojan Stilin

Bojan Stilin

Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Stilin

'Skupljanje i odvoz glomaznog otpada s područja MO Remetinec izvršeno je 23. srpnja, kada je i sporna lokacija detaljno očišćena i oprana', za tportal kaže Branko Pintarić, pomoćnik voditelja podružnice Čistoća. Građanima je na računima posebno naglašeno da Čistoća ne može prikupljati elektronički otpad jer je za to zadužen koncesionar.

No, stanovnici ovog dijela grada nastavili su gomilati smeće i nakon uklanjanja spremnika za glomazni otpad. Tako se sada, prošećete li pokraj Arene, možete poslužiti ponekom starom pećnicom ili trosjedom, o ostalom namještaju da ne govorimo.

'S obzirom na to da se odlaže otpad koji po svome sastavu nerijetko nije glomazni otpad iz domaćinstva, za njegovo uklanjanje potreban je nalog komunalnog redarstva. Po primitku istog, Zagrebački holding d.o.o.- Podružnica Čistoća izvršit će njegovo uklanjanje', kaže Pintarić.

Ne reagiraju li komunalni redari, ali i građani, možemo očekivati da će gomila smeća rasti sve do 21. prosinca, za kad je najavljen idući odvoz glomaznog otpada. A upravo to je ono što su reciklažnim dvorištem iz Čistoće htjeli spriječiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi