ZAPELO OKO REFORME ŠKOLSTVA

Tko će izvući deblji kraj iz sukoba premijera Plenkovića i ministrice Divjak?

16.08.2017 u 15:53

Bionic
Reading

Sukob premijera Andreja Plenkovića i ministrice znanosti Blaženke Divjak, koji traje već danima i uglavnom se vodi putem medija, za tportal komentirao je politički analitičar Davor Gjenero. Smatra da ministrica radi ozbiljan posao, ali i da u ovoj priči Plenković nije 'bad guy'. 'On mora ekvilibrirati između onoga što želi postići i pritisaka njegova biračkog tijela. Razlika je u tome što se Plenković ponaša kao političar, a gospođa Divjak kao menadžer. To je normalan sukob u demokratskoj politici', kaže Gjenero

Tko je načelno u pravu u sukobu oko koncepcije i ljudi koji bi trebali voditi reformu školstva – premijer Andrej Plenković ili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak – pitali smo političkog analitičara Davora Gjenera.

'Moram priznati da sam ugodno iznenađen načinom na koji je formirala svoj tim u Ministarstvu. Ona ostavlja dojam smirene, autoritativne, vrlo samopouzdane osobe s jasnom agendom. I meni se čini da sve što radi, radi dosta ozbiljno. Ostavlja jako dobar dojam. S druge strane ne čini mi se da je u ovoj priči Plenković bad guy. On mora ekvilibrirati između onoga što želi da se postigne i pritisaka njegova biračkog tijela, njegove stranke. Temeljna razlika je u tome što se Plenković ponaša kao političar, a gospođa Divjak kao upravljač, kao menadžer u sferi pribavljanja javnih dobara. To je normalan sukob u demokratskoj politici, politika je sukob i tome se moramo naučiti', kaže Gjenero.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Naglašava kako je do neke mjere točno to da zapravo o tome hoće li ministrica Divjak uspjeti ili ne ovisi dugoročna perspektiva suradnje liberala i demokršćana u Hrvatskoj.

'I zato mi se to čini strašno važno. Nadam se da će njih dvoje, odnosno da će cijela, šira priča završiti kompromisom između politike i ostvarivanja dugoročno važnih vrijednosti koje nadilaze okvire jednog mandata', kaže.

Kako se u središtu sukoba našla predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijana Vican, koju premijer brani dok ministrici očito smeta, Gjenera smo pitali znači li kompromis odlazak gospođe Vican iz priče o reformi školstva.

'U Hrvatskoj ne možete napraviti nekakav ozbiljan reformski projekt a da ga zasnujete na isključivo liberalno orijentiranom radnom tijelu. U tom tijelu morate imati kompromis između liberalne i konzervativne struje. Gospođa Vican je tek sada postala javnom osobom. Do pred godinu dana za nju nismo ni čuli. Važne su političke pozicije, a ne osobe.

No nešto (u radnom tijelu) će se promijeniti. Ali ne možete imati isključivo 'jokiće', jer ne možete raditi školski sustav kojim će biti zadovoljna samo jedna polovica društva. Morate napraviti kompromis', kaže Gjenero.

Smatra da je premijer Plenković spreman za takvu vrstu kompromisa: 'Očito je spreman. Kao što je bio spreman odreći se svog ministra i imenovati liberalnu ministricu znanosti i obrazovanja.'

Pitali smo ga misli li da će HNS ostati uz svoju ministricu do kraja, pa makar zbog nje pukne vlada HDZ-a i HNS-a.

'Neće puknuti jer Plenković nije radikal. Već se od 2004. godine kuha i priča o suradnji liberala i konzervativaca, to nije priča od jučer', zaključuje politički analitičar Davor Gjenero.