ŠTO ĆE SAD PLENKOVIĆ?

Ministrica Divjak otkrila teške nepravilnosti u kurikularnoj reformi, ovo su ključne točke

14.08.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Voditeljica Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete iz natječaja, piše Jutarnji list

'U svibnju izabrana voditeljica Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS) Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete koje je za natječajni proces sastavilo premijerovo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti', piše Jutarnji list objašnjavajući da to 'pokazuje Analiza provedbe natječajnog postupka za odabir voditelja i članova ERS-a koju je izradilo Ministarstvo'.

Analizom je utvrđeno niz nepravilnosti, piše Jutarnji list, a jedna je i da akcijski plan koji je Culej priložila na natječaj nije onaj akcijski plan koji je voditeljica prezentirala javnosti na konferenciji za novinare 29. svibnja.

Upitno je i navedeno radno iskustvo Buljan Culej: 'Radno iskustvo voditeljice navedeno u životopisu ne poklapa se s ispisom iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Iz životopisa bi proizlazilo da ima 16 mjeseci rada u školi, a iz ispisa je utvrđeno 10 mjeseci', piše Jutarnji i podsjeća da je Culej u intervjuu za Globus izjavila je pak da je u školi radila dvije godine.

Analiza je sastavljena po nalogu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak zbog sumnji u netransparentnost natječaja provedenog za vrijeme njezina prethodnika Pave Barišića.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Jutarnji list pobrojao je, kako tvrde, ključne nalaze analize: Izabrana voditeljica Ekspertne radne skupine (ERS) ne ispunjava uvjete za voditelja, Akcijski plan izabrane voditeljice kojim se prijavila na natječaj nije akcijski plan koji je voditeljica predstavila i podijelila medijima, radno iskustvo voditeljice ne poklapa se s ispisom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, jedan odabrani član ERS-a ne ispunjava uvjete za izbor, a dva odabrana člana ERS-a nisu dala dokaze o radnom iskustvu.

Zatim: uvjeti koje je na sjednici utvrdilo Posebno stručno povjerenstvo nisu istovjetni onima u natječaju Ministarstva obrazovanja; odabran je voditelj i sedam članova ERS-a, a ne voditelj i 12 članova, koliko je predviđeno natječajem; dio dokumentacije vezane uz postupak odabira nije nađen u Ministarstvu; nije napravljeno izvješće koje je Povjerenstvo za odabir moralo dostaviti na suglasnost Posebnom stručnom povjerenstvu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poziva predsjednicu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijanu Vican da se što prije očituje, donosi N1 televizija.

'Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije javno objavio analizu natječaja jer se radi o internom dokumentu koji nije završen jer se Posebno stručno povjerenstvo koje je natječaj provodilo, nije očitovalo. Nadam se da će se Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije očitovati kako bi se situacija što prije razjasnila.

S druge strane, važno je čim prije pristupiti izmjeni provedbenog dijela Strategije koji će provedbu institucionalizirati i depolitizirati, te je nužno maksimalno ubrzati sve reformske procese. Fokus jednostavno mora biti na učenicima i nastavnicima', kazala je za N1 ministrica Blaženka Divjak.

Vedran Mornar, član Povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije, te bivši ministar znanosti i obrazovanja, komentirao je rezultate analize.

'Ta je analiza jedan do razloga zašto je sjednica Povjerenstva odgođena dok se ne raščiste sve nepravilnosti i jasno definira što su te nepravilnosti i kako su nastale', rekao je Mornar za N1 televiziju. Upitan je i da li se unutar Povjerenstva razgovaralo o rezultatima analize Ministarstva.

'Naravno. Jasno je da tu postoje oprečna mišljenja. Ima nas koji mislimo da je sve što piše u analizi točno, a ima i onih koji ju spore. Bilo je govora i o trećem pravnom mišljenju, no ne znam... Teško mi je komentirati da neki članovi ERS-a nemaju uvjete kad znamo da čitava natječajna dokumentacija nikad nije predočena', rekao je bivši ministar.