PULJAK SE NAOŠTRIO

'Vrhunac licemjerja: umjesto da smijeni Vican, premijer proziva svoju ministricu'

14.08.2017 u 20:35

Bionic
Reading

Iz stranke Pametno pozivaju premijera Andreja Plenkovića da hitno smijeni Dijanu Vican s funkcije predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, izabere novo Povjerenstvo te da se ponovi cijeli natječaj za izbor Ekspertne radne skupine (ERS) za kurikularnu reformu. Reforma obrazovanja toliko je važna da se ne smije niti pomisliti o prebacivanju krivnje na one koji otkrivaju manipulacije, što upravo pokušava učiniti premijer Plenković, poručuju iz stranke Pametno

U netom objavljenom dokumentu Ministarstva znanosti i obrazovanja nedvosmisleno se, tvrde u Pametnom, utvrđuju brojne nepravilnosti u provedbi natječaja za voditelja i članove ERS-a.

'Među zaključcima analize jasno stoji da izabrana voditeljica Jasminka Buljan Culej nije zadovoljila uvjete natječaja te da je javnosti predočila akcijski plan drugačiji od onog poslanog u prijavi na natječaj. Samo ove činjenice su već dovoljne da se zatraži ostavka cijelog Posebnog stručnog povjerenstva koje je provelo natječaj, a naročito voditeljice povjerenstva Dijane Vican. Nažalost ništa od ovoga nije impresioniralo predsjednika vlade Andreja Plenkovića', konstatiraju u stranci Pametno, posjećajući da je premijer poručio kako Vican odlično radi svoj posao i ima njegovu potporu.

Ivica Puljak, član predsjedništva stranke Pametno, kaže da je cijela priča oko natječaja za ERS izuzetno štetna za budućnost Hrvatske, jer se radi se o reformi obrazovanja, najvažnijom od svih reformi, gdje standardi transparentnosti i ozbiljosti moraju biti za primjer cijelom društvu.

'Nažalost je sve napravljeno krivo te sve ukazuje da se natječaj namjestio za određenu skupinu ljudi. A vrhunac licemjerja je ponašanje Andreja Plenkovića, koji umjesto da kazni one koji su odgovorni za provođenje natječaja, tj. ekspresno smijeni gospođu Dijanu Vican, on proziva svoju ministricu za navodno curenje dokumenata. Ovakvo ponašanje smo već viđali kod njegove stranke, HDZ-a, kada su se progonili oni koji su ukazivali na kriminal i manipulacije, a nagrađivali oni s druge strane', navodi Puljak, koji od Ministarstva znanosti već 85 dana čeka sve informacije o natječaju, koje su po zakonu dužni dostaviti.

'Nastavak najcrnje prakse HDZ-a; razotkriven HNS'

Stranka Pametno napominje da se djeci primjerom mora pokazati kako se grade institucije i vode procesi 'o kojima ovisi njihova, a i naša budućnost'.

'Gospodine premijeru, Vaša zaštita dokazane manipulacije najvažnijim procesom u modernoj Hrvatskoj je nastavak prakse najcrnjeg HDZ-a, koji nas je doveo do jedne od najsiromašnijih zemalja Europske unije', poručuje Puljak, dodajući kako je sada očigledno da ulazak HNS-a u ovu Vladu nema veze s dobrobiti društva.

'Radi se isključivo o nastavku njihove poznate politike zaštite samo svojih uskih klijentelističkih interesa. U protivnom bi već reagirali i zaštitili 'svoju' ministricu u pokušaju premijera da cijelu krivnju prebaci na nju, umjesto da kazni prave krivce', zaključuje Puljak.

Vrijeme je za drugačiju, otvorenu politiku, za rad za opće dobro bez zakulisnih igara i namještenih natječaja, odlučni su u stranci Pametno.