KURIKULARNA ZAVRZLAMA

Plenković: Vidim da cure dokumenti, očekujem da Divjak otkrije tko ih pušta

14.08.2017 u 14:18

Bionic
Reading

'Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu', rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući informacije da Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete natječaja za voditeljicu eskpertne radne skupine za kurikularnu reformu te da ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak već mjesec dana čeka očitovanje Vican, predsjednice posebnog stručnog povjerenstva za strategiju obrazovanja

'Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije, a vidim i da neki interni dokumenti cure po medijima. Očekujem da će ministrica Divjak pronaći onoga tko te radne dokumente distribuira medijima', rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi dnevnik.hr

Premijer je u ponedjeljak posjetio Jelsu gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, te je najavio da će Vlada nakon 20 godina donijeti novi Zakon o otocima. Komentirao je i spor s BiH vezan uz izgradnju Pelješkog mosta.

'Vlada je bila sasvim jasna. Ne samo da se projekt izgradnje nastavlja, već smo za njega dobili i bespovratna sredstva. Dijalog sa susjednim zemljama, pa tako i Bosnom i Hercegovinom, da. Ukoliko bilo što treba pojasniti našim susjedima, pojasnit ćemo. No, tehničke karakteristike mosta omogućuju neškodljivi prolaz svim vrstama plovila koja bi mogla ići prema Neumu', rekao je Plenković dodavši da ne očekuje nikakav međudržavni spor između Hrvatske i BiH oko Pelješkog mosta, prenosi dnevnik.hr.

Na pitanje do kada se odgađa porez na nekretnine i zašto građani svejedno moraju ispunjavati obrasce kao da će on ići, premijer je kazao: 'Važno nam je da imamo ažuriranu evidenciju nekretnina. Očito je dosadašnje evidentiranje nekretnina bilo nejednako, odnosno prikupljanje podataka među gradovima i općinama. Potrebno je dodatno vrijeme da se komunikacijski predstavi ovaj zakon i njegovi ciljevi.

Činjenica da se taj porez naziva porez na nekretnine izazvao je veliku buru u javnosti i mislim da trebamo više senzibilizirati javnost o sadržaju tog zakona. Trebamo održati nekoliko temeljitih stručnih rasprava i kada dođe vrijeme ocijeniti kada da idemo s tim'. Rekao je da je o odgodi uvođenja poreza na nekretnine razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Kad je pak riječ o povećanju naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja što je izazvalo veliko negodovanje u Srbiji i BiH, a o čemu je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odlučio samoinicijativno, Plenković je kazao: 'Ministar Tolušić ima podršku u svojim aktivnostima no pravilnik je donesen bez konzultacija s Vladom i bilo kakve procedure na razni užeg kabineta. Njegova je namjera u načelu bila dobra, ali metodologija i tajming nisu. Pravilnik je izmjenjen i to je sve'.