KOMEMORACIJA KOD KARLOVCA

'Titu se cijeli svijet još i danas klanja'

10.01.2015 u 18:06

Bionic
Reading

Uz spomen-kosturnicu u Gornjoj Trebinji kod Karlovca, u kojoj su od 2013. godine posmrtni ostaci 205 žrtava ustaškog terora iz 1942. godine, u subotu je održana komemoracija s koje je saborski zastupnik Damir Mateljan (SDP) poručio da je ona opomena što se sve može dogoditi u ime fašističke ideologije

'Ta je ideologija u proteklih sedamdeset godina trebala nestati, ali na žalost još je uvijek tu, iako na marginama društva i služi se govorom mržnje i netolerancije', ocijenio je, uz ostalo, Mateljan, dodavši kako je, srećom, Hrvatska danas demokratsko društvo u kojem "možemo birati između mržnje i suživota, između prošlosti i budućnosti' te da on bira budućnost.

Predsjednik županijskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista Branko Kljajić rekao je da se 'danas umanjuje i negira uloga stvarnih pokretača i nosioca borbe protiv takvih fašističkih nedjela.

'Širenje neistine stiglo je toliko daleko da se osuđuju svi članovi Komunističke partije, naistaknutiji borci protiv fašizma', izjavio je. 'Isto se tako kalja ime Josipa Broza i umanjuje njegova zasluga, iako mu se cijeli svijet još i danas klanja', ustvrdio je Kljajić dodavši kako se 'protiv toga i protiv svih ostalih zala moraju boriti, osim antifašističkih udruga, sve napredne snage kojima je stalo do istine, da bi se ona prenosila mladim generacijama'.

Siniša Ljubojević, zamjenik karlovačkog župana županije za srpsku nacionalnu manjinu, ustvrdio je da takvih stratišta Srba i Roma ima diljem Hrvatske te da je 'Kordun u drugom svjetskom ratu izgubio trideset tisuća Srba, što je brojem jedan veliki grad i samo se pretpostavljati može koliko bi to stanovnika bilo danas'.

O tragičnim događajima iz 1942. godine u Gornjoj Trebinji govorio je svjedok Duško Krivokuća iz tog mjesta.

Nazvavši Domovinski rat 'građanskim ratom', Krivokuća je ustvrdio da se 'razni vidovi diskriminacije nad srpskim selima provode i danas' te da 'to nisu zaslužili borci NOB-a, pokojni i živi'. Uz tvrdnju da se danas više ulaže u hrvatska sela, rekao je da Trebinje 'nema ni dobru javnu rasvjetu ni dobre ceste'.

U ime Srpskog narodnog vijeća (SNV) i predsjednika Milorada Pupovca skupu u Gornjoj Trebinji obratio se i predsjednik Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Rade Kosanović (SDSS), a tajnik SAB-ove Sekcije I. korpusa Branko Božić najavio je da će se formirati poseban odbor koji će se boriti za obnovu memorijalnog kompleksa NOB-a na Petrovoj gori.

Na komemoraciji su bili i predstavnici županijske organizacije SDP-a i SDSS-a, te potomci poginulih žrtava, a pravoslavni svećenik održao je parastos.