NAKON 20 GODINA STANKE

Titova obitelj ponovo dijeli imovinu

24.11.2011 u 14:35

Bionic
Reading

Ostavinska rasprava kojom bi trebala biti podijeljena imovina nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, započeta krajem 1983. godine, nastavljena je nakon stanke duge više od dvadeset godina, pišu u četvrtak beogradske "Večernje novosti".

Pred sudom u Beogradu krajem listopada održano je prvo ročište, a slijedeće se očekuje 23. prosinca, javlja taj beogradski dnevnik.

Na prvom ročištu pojavila su se djeca pokojnog Titova sina Žarka, Josip–Joška i Zlatica iz prvog braka i Svetlana iz trećeg braka, kao i pravni zastupnici Titove udovice Jovanke Broz, piše list te dodaje kako Jovanka osobno nije došla i da se nisu pojavili ni Titov drugi sin Mišo ni unuk Edvard (Žarkov sin iz drugog braka), koji žive u Zagrebu.

Po riječima Joške Broza, na prvom ročištu podijeljeni su popisi imovine koja bi trebala biti razdijeljena među nasljednicima, a popisi su poslani i Miši i Edvardu.

'I Jovankini su zastupnici dostavili sudu popisanu imovinu za koju traže da bude izuzeta iz podjele, jer tvrde da su to njezine osobne stvari', kazao je Joška Broz te dodao kako je na popisima koje su dobili bilo nakita, odora, odličja, posuđa i srebrnine.

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika započela je na Žarkov zahtjev, 14. prosinca 1983. godine, a nasljednici su do sada uspjeli samo naplatiti autorska prava od Titovih knjiga, pri čemu je svatko dobio ondašnjih četiri tisuće maraka.

Odluku o podjeli imovine, koju od početka osporava Jovanka Broz, sud je donio 1989. godine.

Srbijanski ustavni sud proglasio je 2000. godine neustavnim zakon o upravljanju stvarima u društvenom posjedu koje su imovina Josipa Broza, nakon čega je otvoren novi postupak u kojemu je iznova trebalo utvrditi šta su osobne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ, podsjeća list.