četnički pritisak

Titov unuk: Ne može naći Dražin grob, pa sad hoće sakriti mog djeda

05.04.2024 u 09:11

Bionic
Reading

Nasljednici Josipa Broza Tita revoltirani su najavom Aleksandra Šapića, beogradskog gradonačelnika u tehničkom mandatu i kandidata Vučićevog SNS-a za tu poziciju na skorim lokalnim izborima, da će pokrenuti inicijativu za premještanje posmrtnih ostataka Josipa Broza iz Kuće cvijeća u Kumrovec te da će Muzej Jugoslavije postati muzej srpske povijesti

Svetlana, Zlatica i Josip Joška Broz, djeca Titovog sina Žarka, šokirani su idejom da se preseli djedov grob. Takav čin smatraju anticivilizacijskim. Joška Broz prisjeća se da je njihov djed bio značajan dio povijesti Srbije i Beograda.

'Nećemo mijenjati povijest kako neki tzv. četnici to pokušavaju. Zašto bi se Kuća cvijeća selila? Ne može naći Dražin grob, pa sad hoće da sakrije mog djeda', kaže Joška Broz za portal Nova.rs.

Smatra da je to još jedan jeftin način skupljanja političkih poena prije izbora i podsjeća da je Titova želja bila da bude pokopan na mjestu na kojem se danas nalazi Kuća cvijeća.

'Sjećam se, 1979. on, general Nikola Ljubičić i ja stajali smo na terasi i gledali radove unutar kompleksa. Tada je Ljubičiću pokazao mjesto i rekao da želi tu biti pokopan', istaknuo je Joška Broz.

Zlatica Broz ističe da je 'ideja o premještanju Titova groba toliko anticivilizacijska i nekulturna, toliko degutantna da to ne može ni komentirati'.

Svetlana Broz tvrdi da je jako ponosna na duhovno nasljeđe svog djeda, antifašizam.

'Velika je šteta što je Beograd, moj rodni grad, tako duboko pao da ga vode ljudi koji imaju takav nedostatak svijesti, obrazovanja i intelektualnog kapaciteta pa tako nešto predlažu', izjavila je Zlatica Broz.

Nazvala je ovu idejom teškom sramotom za Beograd i Srbiju.

'Od početka raspada Jugoslavije stalno je neki dežurni četnički 'ideolog' u Beogradu prijetio da će maljem razbiti nadgrobnu ploču, a Tita mrtvog izbaciti iz Srbije. Moj se otac sav tresao kad mi je prepričavao razgovor s nepoznatim čovjekom koji ga je zvao telefonom iz Beča 1991., a predstavio se kao Ivek Broz, navodno naš rođak, i zamolio ga da prenese poruku da ga je Tuđman pozdravio te da nudi da Žarkovog oca prenesu iz Kuće cvijeća u Beogradu i sahrane uz sve državne i vojne počasti na Mirogoju. Žarko je ljutito odgovorio da, dok je živ, njegov otac neće počivati u toj ustaškoj tvorevini.'

Kada se smirio, rekao joj je: 'Ako ga ove četničke bitange budu ikada uspjele pomjeriti iz groba, ja ću ga kremirati, pa ćemo ti i ja sjesti na čamac i rasuti pepeo po Dunavu. Nisam tada mogla da nastavim tu priču, a istog trenutka bilo mi je jasno da bi blistava Neretva bila neusporedivo primjerenije mjesto. Bio bi sa svojim partizanima, s kojima je ušao u svjetsku povijest ratovanja.'