nihad uk

Titovo 'protjerivanje iz Beograda': 'Ako ne žele njegove ostatke, preuzet će ih Sarajevo'

03.04.2024 u 21:33

Bionic
Reading

Posmrtni ostaci doživotnog predsjednika socijalističke Jugoslavije Josipa Broza Tita mogli bi završiti u Sarajevu ukoliko ih srbijanske vlasti pokušaju premjestiti iz Kuće cvijeća u Beogradu kako je to predložio privremeni gradonačelnik tog grada Aleksandar Šapić

Takvo što najavio je u srijedu predsjednik vlade Sarajevske županije Nihad Uk koji je reagirao na Šapićevu najavu Titova "protjerivanja" iz Beograda odnosno premještanja njegovih posmrtnih ostataka u Kumrovec kako bi se Kuća cvijeća u krugu nekadašnje rezidencije doživotnog jugoslavenskog predsjednika u beogradskoj Užičkoj ulici pretvorila u "muzej srpske povijesti".

U reagiranju na društvenoj mreži Facebook Uk je Šapiću koji je kadar srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića poručio kako Tito sigurno neće ostati bez mjesta koje bi ga prihvatilo jer postoji grad na području bivše Jugoslavije koji se diči partizanskim nasljedstvom.

"Postoji jedan antifašistički grad koji se diči nasljedstvom partizana i jednog od najvećih antifašističkih pokreta u Europi tijekom Drugog svjetskog rata, ali i po antifašističkom otporu bolesnim ideologijama u skorijoj prošlosti, a koji će ponosno preuzeti ostavštinu Tita i skrbiti o njoj kako dolikuje, a to je Sarajevo", napisao je Uk koji je član Naše stranke (NS), članice vladajuće koalicije na razini BiH.

Podsjetio je kako glavna sarajevska ulica i danas nosi ime Maršala Tita. Pokušaji da se taj naziv promijeni i ona dobije ime Alije Izetbegovića propali su zbog oštrog protivljenja javnosti.

"Pozdrav iz Titove (ulice) za Beograd", napisao je Uk na kraju poruke Šapiću koji je poznat kao promotor četničkog pokreta i poklonik nacističkog suradnika Draže Mihailovića.