PRIJE 100 GODINA

Tito, Hitler, Staljin i Freud živjeli blizu jedan drugoga

18.04.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Pre točno 100 godina u jednom bečkom kvartu živjeli su u neposrednoj blizini jedan od drugoga Adolf Hitler, Lav Trocki, Josip Broz Tito i Sigmud Freud. Djeluje kao početak bajke, ali se zapravo radi o povijesnoj činjenici.

U siječnju 1913. iz poljskog Krakowa je vlakom u Beč stigao čovjek kojem je u putovnici bilo upisano ime Stavros Papadopouluos. Tamnijeg tena, imao je debele brkove i nosio skromni drveni kufer.
'Sjedio sam za stolom kada su se vrata otvorila nakon kucanja i nepoznat čovjek je ušao unutra. Bio je nizak, tanak, sivkasto-smeđa koža bila mu je prekrivena ožiljcima od boginja. U njegovim očima nije bilo ničeg prijateljskog', napisao je čovjek koji se susreo sa pridošlicom.

Taj čovjek bio je Lav Trocki, ruski disident i urednik 'Pravde', a Papadopoulosovo pravo ime bilo je Josif Visarjonovič Džugašvili, tada poznatiji kao Koba, a povijest ga pamti kao Staljina.
BBC navodi, a Blic prenosi da su Trocki i Staljin bili među mnogobrojnim osobama koje su 1913. živjele u centru Beča, a čiji će životi u mnogome oblikovati događanja u 20. stoljeću. Među njima je ipak bilo razlike - Trocki i Staljin su se tu krili, pošto su bili u bijegu, dok je na primjer Sigmud Freud već bio čuven u javnosti.

Poznati psihoanalitičar živio je i radio u ulici Berggase. Mladi Josip Broz, kasnije poznat kao maršal Tito, radio je u 'Daimlerovoj' tvornici automobila u Wiener Neustadt, gradiću južno od Beča. Tu je blizu bio i 24-godišnjak iz sjeverozapadne Austrije čiji su snovi da upiše Bečku akademiju umjetnosti i postane slikar dva puta završili neuspjehom, pa je sada živio u jeftinom prenoćištu u Meldemannstrasse, blizu Dunava. Njegovo ime bilo je Adolf Hitler.