MADRID NA NOGAMA

Tisuće prosvjedovale protiv troškova Papina dolaska

18.08.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u srijedu navečer u središtu Madrida protiv troškova posjeta pape Benedikta XVI Španjolskoj, u vrijeme ekonomske krize u zemlji i vladina nametanja strogih mjera štednje

Prosvjednici su šetali središtem Madrida pod sloganom 'Ništa za Papu iz moga poreza' i u transparente 'Papa putuje, Papa plaća', dok se istodobno nekoliko stotina tisuća mladih okupilo u španjolskoj prijestolnici za Svjetski dan mladih ovoga vikenda.

Papa će u Madrid doputovati danas, u četverodnevni posjet koji će kulminirati u nedjelju velikom misom u zračnoj luci Cuatro Vientos na kojoj se očekuje dva milijuna ljudi.

Troškovi njegova boravka u Španjolskoj izazvali su lavinu kritika različitih skupina, od ateista, nezadovoljne mladeži, aktivista za prava homoseksualaca, pa sve do čak i nekih svećenika. Oni smatraju da troškovi iznose 100 milijuna eura, što je vlada opovrgla, ali nije objavila svoj iznos.

Prosvjednici kažu da nemaju ništa protiv Papina dolaska, ali im smeta što to plaćaju iz vlastita džepa.

Nešto ranije obavljeno je da će svećenici koji će ispovijedati mlade na skupu katoličke mladeži u Madridu ovaj tjedan moći mladim hodočasnicima, prema posebnom odobrenju Vatikana, oprostiti grijeh pobačaja.

Prekid trudnoće je grijeh koji se, prema Crkvenom zakonu, kažnjava ekskomunikacijom. 'Ovaj (ustupak) odobren je kako bi vjernicima koji će nazočiti proslavama Svjetskog dana mladih bilo lakše uživati u plodovima božanske milosti', navodi se u izjavi madridske nadbiskupije.

U madridskom parku Retiro, gdje će se u subotu održati masovna ispovijed, podignuto je 200 montažnih bijelih kabina za ispovijed. U tim će kabinama svećenici na raznim jezicima slušati ispovijedi mladih hodočasnika koji će u Španjolsku doći iz 193 zemlje diljem svijeta.

Papa Benedikt XVI u jednoj će od tih kabina slušati ispovijedi troje hodočasnika u subotu ujutro, uoči mise na kojoj će sudjelovati 6.000 ministranata.

Demonstracije protiv Papina dolaska u Madridu