veliki prosvjed

Tisuće na Malti traže ostavku premijera Muscata zbog miješanja u istragu o ubojstvu novinarke i drugih afera

01.12.2019 u 19:49

Bionic
Reading

Tisuće ljudi hodalo je u nedjelju Vallettom tražeći hitnu ostavku premijera Josepha Muscata, osumnjičenog za miješanje u istragu o ubojstvu novinarke Daphne Caruane Galizie

Muscatovi kritičari kažu da bi on trebao trenutno napustiti svoju funkciju. Pozivi na ostavku ojačali su nakon što je Muscatov bivši predstojnik ureda Keith Schembri ispitan u vezi s ubojstvom.

Očekivalo se da će predsjednik malteške vlade podnijeti ostavku nakon što je njegova Laburistička stranka sazvala hitni sastanak za nedjelju ujutro.

"Očekuje se da će jutros najaviti da odlazi", rekao je jedan zastupnik za agenciju dpa rano u nedjelju. Međutim, to se nije dogodilo.

Muscat će navodno, kako je izvor iz njegove stranke ranije rekao, napustiti dužnost 18. siječnja, čim Laburistička stranka izabere novog predsjednika.

Zadnjih dana se pojačao pritisak na predsjednika laburističke vlade kako bi odmah podnio ostavku na svoje funkcije.

Obitelj istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizie, oporba (Nacionalna stranka) i civilne udruge optužili su ga da se miješa u istragu štiteći svog najbližeg suradnika Keitha Schembrija.

Tisuće prosvjednika izašle su petak navečer na ulicu tražeći Muscatovu ostavku.

Na vlasti od 2013., Muscat je sada na polovici mandata nakon što je izabran na prijevremenim izborima 2017. koje je raspisao nadajući se da će potvrditi povjerenje birača nakon objavljivanja Panamskih dokumenata koji su upleli i neke osobe s Malte.

U Panamskim dokumentima je među ostalim stajalo je da je Muscatova supruga Michelle otvorila račun u Panami kako bi sakrila mito dobiven iz Azerbajdžana, što je ona zanijekala.

Dio u vezi s Maltom temeljito je istražila Caruana Galizia prije svoje smrti u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil u listopadu 2017.