IZBORI ZA francuski PARLAMENT

Tisuće na ulicama: Francuzi uoči izbora prosvjedovali protiv krajnje desnice

15.06.2024 u 22:10

Bionic
Reading

Tisuće ljudi prosvjedovale su u subotu u Parizu i gradovima diljem Francuske protiv krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN) uoči predstojećih izbora za francuski parlament

U Parizu, gdje je policija rekla da je izašlo 75.000 ljudi, prosvjedna povorka je krenula u 14 sati kroz središnje dijelove grada.

Prema sindikatu CGT, na koji se poziva BFM TV, u Parizu je sudjelovalo 250.000 prosvjednika, a ukupno 640.000 diljem zemlje. Policija je priopćila da je uhitila sedam osoba u Parizu te ocijenila da je širom Francuske bilo 217.000 prosvjednika.

Cecilia Lormeau, 34-godišnja učiteljica koja je rekla da planira glasati za Narodnu frontu, savez ljevičarskih stranaka, rekla je: 'Važno je pokazati da smo mobilizirani i da Nacionalno okupljanje (RN) nije većina ljudi.'

Na rubovima nekoliko prosvjednih marševa došlo je do sukoba između prosvjednika i policije te je, prema medijskim izvješćima, pričinjena materijalna šteta. Demonstracije su planirane i za nedjelju. 'Ili je krajnja desnica ili smo mi', rekla je Mathilde Panot, čelnica parlamentarne skupine Francuske ljevice, na čelu pariških prosvjeda u susret parlamentarnim izborima.

Predsjednik Emmanuel Macron raspisao je prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati u dva kruga 30. lipnja i 7. srpnja, nakon što je RN porazio njegov centristički savez na glasanju za Europski parlament prošle nedjelje. Prvi niz istraživanja javnog mišljenja predviđao je da bi RN mogao pobijediti na izborima i biti u poziciji sastaviti sljedeću vladu.

Anketa OpinionWay-Vae Solis provedena za Les Echos i Radio Classique objavljena u subotu predviđa da će RN voditi u prvom krugu parlamentarnih izbora s 33 posto glasova, ispred Narodne fronte s 25 posto. Macronov centristički tabor bio je na 20 posto Barem dvije ankete pokazuju da ljevica nije daleko iza RN-a i ispred Macronove skupine.