RODITELJI ZABRINUTI

Zabrinjavajuća situacija u ličkoj školi: Prijetio da će doći s popisom i oružjem

15.06.2024 u 21:40

Bionic
Reading

Tjedan dana prije kraja nastave, HRT doznaje za zabrinjavajuću situaciju u jednoj ličkoj osnovnoj školi. Prema izjavama roditelja koji su se javili zabrinuti za sigurnost svoje djece, u petak je učenik nezadovoljan ocjenom najavio da će u ponedjeljak u školu doći s popisom i vatrenim oružjem

Iz škole za HRT potvrđuju da su upoznati sa situacijom te da su obaviještene sve mjerodavne i stručne službe, kao i policija. 'Što očekivati nakon što se među djecom dijele prijeteće poruke njihova vršnjaka zato što nije uspio ispraviti ocjenu', kaže majka učenika jedne ličke škole, te dodaje da njezino dijete ne želi ići u školu: 'Već je u strahu, a sad je u još većem strahu da će ga netko ubiti'.

Ravnateljica škole potvrđuje - sve su stručne i mjerodavne službe, pa i policija, upoznate s porukama. Obavljen je i razgovor s učenikom i roditeljem, osiguran mu je i stručni postupak.

'Razrednik je pisanim putem obavijestio i ostale roditelje da se poduzimaju sve potrebne radnje, da nema razloga za zabrinutost te da će škola i nadalje osigurati sigurnost učenika. O svim potrebnim informacijama roditelji učenika naše škole bit će pravovremeno obaviješteni', poručuje ravnateljica.

Majka pak ističe da se 'osjećaju bespomoćno jer je ružnih situacija bilo i prije'. 'Očekujem da se sustav više pokrene i da škola kao škola pokrene malo više oko zaštite djece jer ovo prelazi sve granice ponašanja, a svi šutimo, svi zataškavamo, a ne znam zašto', zaključuje majka učenika.

Nije ovo, nažalost, prva takva situacija. I koliko god bila neugodna, ne treba je gurati pod tepih, ističu stručnjaci, jer to je poziv u pomoć. 'Više se razgovara o tome, jedan cilj je destigmatizacija toga, kao rezultat imamo snažnu potrebu i traženje pomoći čak i u ranijoj dobi, što je ključno jer naglasak je na ranoj intervenciji', objašnjava za HRT Bruno Bencarić, psiholog iz Centra za zdravlje mladih Zagreb.

U ponedjeljak, najavljuje ravnateljica, učenik neće biti u školi, a u dogovoru sa stručnim službama, odlučit će - kako dalje postupiti.