DILEMA U VRGORCU

Tin Ujević rodio se u dvjema različitim kulama

25.03.2010 u 17:56

Bionic
Reading

Uoči tridesete dodjele književne nagrade 'Tin Ujević' koju Društvo hrvatskih književnika dodjeljuje za najbolju zbirku poezije u protekloj godini, na dan rođenja velikog pjesnika i u njegovu rodnom gradu, najveća enigma još nije razjašnjena

Naime, u Vrgorcu, rodnom gradu Tina Ujevića, na dvjema kulama stoji ploča s natpisom 'U ovoj kuli se rodio Tin Ujević'.
Na fratarskoj kuli u Splitskoj ulici i na Dizadarevića kuli u ulici Tina Ujevića.  Jedna od druge udaljene su svega tristo metara, a točno na pola puta između dviju kula postavljen je brončani spomenik Tina, rad akademskog kipara Kažimira Hraste.

Fratarska kula
Tinova kula
Tinov spomenik u Vrgorcu

Godine 1957, postavljena je spomen ploča na Dizdarevića kulu koja se službeno smatra Tinovom rodnom kulom. Tadašnje vlasti otkupile su kulu od privatnika i obnovili je i otad služi kako svojevrsno kulturno središte.  Nova vlast također je nastavila voditi brigu o kuli; u nju je smjestila zavičajni muzej, uredila galerijske prostore na dva kata gdje se priređuju izložbe i književne večeri, i od 1993. nagrada Društva književnika se dodjeljuje upravo u toj kuli.

Ispred kule svake godine održava se sedmodnevna kulturno-književna manifestacija S Tinom u Vrgorcu, koja okuplja pjesnike i umjetnike iz Hrvatske i svijeta. No 1998, tadašnji župnik fra Ivan Jukić obnovio je fratarsku, (Cukarinovića) kulu i na nju stavio spomen ploču s natpisom 'Rodna kula pjesnika Tina Ujevića'.

U dijelovima autobiografije, a i na temelju nekih svjedočanstava postoje argumenti i za jednu i za drugu kulu, no nikada se do kraja nije razjasnilo koja je prava. Baka Manda koja je kao dijete nosila mlijeko Tinovu ocu, mjesnom učitelju, smatrala se je najboljim poznavateljem kula i Tinove obitelji, umrla je prije nekoliko godina pa više nema nitko od živućih svjedoka.


Većina mještana tvrdi da se Tin rodio u Kapetanovića kuli, danas oficijelnoj, no Ujević u autobiografiji govori da se 'rodio u turskoj kuli napukloj od groma', a od sedam turskih kula koliko ih ima u Vrgorcu, jedino je Cukarinovićeva ima napukline od groma.

Na osnovi tih fragmenata iz Ujevićeve autobiografije, fra Jukić stao je na stranu onih koji tvrde da je rođen u fratarskoj kuli te je zato i obnovio i uredio kulu. I jedna i druga kula imaju istu građu, iz istog vremena, gotovo iste gabarite, istu unutrašnjost, raspored soba i stepenište i isti pogled na Paklinu - rudnik asfalta, o kojemu piše Ujević.

Jedno vrijeme su se predlagale razne inicijative da se sazove Okrugli stol i znanstvena rasprava na ovu temu, ali do nje nikad nije došlo. Današnja HDZ-ova vlast i župnik daju diplomatske odgovore o ovoj temi i gotovo da ne žele raspravu zbog bilo kakvih mogućih sukoba, a ni jedna strana ne želi skinuti svoju ploču s natpisom.

Turistička zajednica nedavno je postavljala table i znakovlje po gradu i obilježila obje kule; na Kapetanovića kuli stoji tabla Tinova kula, a na Cukarinovića kuli piše Fratarska kula.  Možda je jedino njima, turističkim djelatnicima, dosadilo objašnjavati turistima kako se Tin Ujević rodio u dvjema kulama.