TEMATSKE ŠETNJE

Projekt 'Upoznaj svoju zemlju' ovaj vikend u Vrgorcu i Makarskoj

13.01.2024 u 22:48

Bionic
Reading

Udruga turističkih vodiča Makarske rivijere i Zabiokovlja ovoga vikenda organizira tematske šetnje za građane po Vrgorcu i Makarskoj s ciljem upoznavanja nematerijalne baštine toga kraja

Tematske šetnje organizirane su u sklopu projekta „Upoznaj svoju zemlju“, koji se već šestu godinu održava u Vrgorcu.

Po riječima Željke Opačak, ravnateljice Turističke zajednice Vrgorac, ovaj vikend građani će se moći upoznavati s nematerijalnom baštinom Vrgorca, poput - "bikle", pića od mladog crnog vina i kozjeg mlijeka, "ćuptera", starinskog kolača od smokava, prvomajskih običaja krađe cvijeća, rondara (čuvara Isusova groba) i običaja Velikog tjedna.

Kod spomenika Tinu Ujeviću u Vrgorcu u subotu su tematsku šetnju vodili licencirani turistički vodiči Dora Divić Krišto, uz pomoć Nine Turić Roščić i Martine Gašpar, koje su građane upoznavale s poviješću Vrgorca, te lokacijama koje su u turističkoj ponudi.

Posjetitelji su u subotu obišli nekoliko lokaliteta u Vrgorcu (Tinov spomenik, Paklinu, crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije, tvrđavu Gradina, Pijacu, Gradski park) koje su povezani s nematerijalnom baštinom.

"Ovo mi je već peti put da vodim posjetitelje kroz Vrgorac u okviru akcije Upoznaj svoju zemlju. Ove godine mi je posebno drago što smo to učinili pod okriljem Udruge turističkih vodiča Makarske rivijere i Zabiokovlja i tako još jednom obilježili neraskidivu vezu izmedju Makarske i Vrgorca", rekla je Dora Divić Krišto nakon završenog programa u Vrgorcu koji se u nedjelju u podne nastavlja u Makarskoj.

U Makarskoj će biti predstavljene narodna nošnja, jezik i izrazi, religijsko štovanje, te makarska tradicionalna jela.

Projekt „Upoznaj svoju zemlju“ od 2018. godine, u prigodi Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, organizira Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, a ove godine je tema nematerijalna baštinu.