sastanak u Manili

Tillerson Lavrovu: Rusko miješanje u izbore u SAD-u ozbiljno je narušilo naše odnose

07.08.2017 u 11:44

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u ponedjeljak da vjeruje kako će Washington i Rusija pronaći način da ublaže napetosti te dodao da nikome neće koristiti da se prekinu veze zbog pitanja ruskog upletanja u američke izbore

Tillerson je rekao da je i Rusija izrazila dobru volju da nastavi razgovore o krizi u Ukrajini gdje se često krši primirje postignuto 2015. između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija.

'Moramo pronaći područja u kojima možemo surađivati ... ondje gdje postoje razlike morat ćemo nastaviti pronalaziti načine kako ih rješavati', rekao je Tillerson novinarima.

S ruskim kolegom Sergejem Lavrovom Tillerson se sastao u nedjelju na rubu međunarodnog skupa u Manili gdje  je također upitan  o ruskom odgovoru na nove sankcije protiv Rusije.

Susret je bio prvi nakon što je predsjednik Donald Trump odobrio sankcije koje za Rusiju znače opći trgovinski rat i okončavaju nade za boljim odnosima.

Lavrov je u nedjelju rekao kako vjeruje da su njegovi američki kolege spremni nastaviti dijalog s Moskvom o kompleksnim pitanjima unatoč napetostima.

Tillerson je rekao da je s Lavrovom razgovarao o ruskom upletanju u američke predsjedničke izbore 2016. kako bi mu 'pomogao da razumije kako je ozbiljan taj incident bio te kako je ozbiljno narušio odnose ' između dviju država. No Tillerson je rekao da to ne bi trebalo nepovratno narušiti odnose.

'Činjenica da želimo s njima surađivati u područjima od interesa  nacionalne sigurnosti a istodobno imati ovo izvanredno pitanje nepovjerenja koje nas razdvaja, upravo je to ono što moramo riješiti u diplomatskom dijelu  naših odnosa', rekao je Tillerson.