PUN NEDOSTATAKA

Trump potpisao zakon o sankcijama Rusiji

02.08.2017 u 19:12

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da zakon o sankcijama Rusiji, Sjevernoj Koreji i Iranu koji je ranije potpisao ima ozbiljne nedostatke

"Iako se zalažem za snažne mjere kojima se treba kazniti i spriječiti agresivno i destabilizirajuće ponašanje Irana, Sjeverne Koreje i Rusije, ovaj zakon ima ozbiljne nedostatke", rekao je Trump u priopćenju. "U žurbi da usvoji zakon, Kongres je uključio određen broj jasno neustavnih odredbi", rekao je.

Naglasio je također da taj zakon, ograničavajući manevarski prostor vladi, koči i mogućnosti SAD-a da zaključuje uspješne sporazume za američki narod, a osim toga "približit će Kinu, Rusiju i Sjevernu Koreju". 

Ipak dodao je da je potpisao zakon radi nacionalnog jedinstva.

"Unatoč tim problemima, potpisujem zakon u ime nacionalnog jedinstva", istaknuo je.

Trump je u priopćenju izrazio nadu da će doći do suradnje "između naše dvije zemlje na međunarodnim pitanjima te da sankcije više neće biti potrebne".

Američki Kongres izglasao je prošli tjedan sankcije kojima se ruska vlada kažnjava za upletanje u predsjedničke izbore 2016., aneksiju ukrajinskoga Krima i druga kršenja međunarodnih zakona, a Trump je zakon potpisao u srijedu.

Trumpova težnja za boljim odnosima s Moskvom onemogućena je nalazima američke obavještajne službe da je Rusija pokušala pomoći republikancima protiv demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

U tijeku je istraga kongresnih odbora i posebnog vijeća. Moskva opovrgava svaku upletenost i tajni sporazum s njegovom predsjedničkom kampanjom.