veliki odaziv

[FOTO] Preliminarni rezultati izbora u Crnoj Gori: Đukanović izgubio vlast nakon tri desetljeća, oporba proglasila pobjedu

30.08.2020 u 21:55

Bionic
Reading

Tri oporbene koalicije u Crnoj Gori najvjerovatnije će imati 41 od 81 mandata u crnogorskom parlamentu i moći će formirati vladu, priopćio je u nedjelju navečer Zlatko Vujović iz crnogorskog Centra za monitoring (CEMI).

Centar za monitoring (CeMI) objavio je projekcije rezultata izbora u Crnoj Gori, prema kojima na osnovu 88,4 posto obrađenog uzorka koalicija Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović ima 29 mandata (34,8 posto), prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore 28 mandata (32,7 posto), Mir je naša nacija, koju predvodi Aleksa Bečić za sada ima 10 mandata (12,5 posto), Crno na bijelo - četiri mandata (5,7 posto), Socijaldemokrati - tri mandata (4,2 posto), koliko ima i Bošnjačka stranka.

Vujović je na konferenciji za novinare rekao da prve projekcije mandata pokazuju 'da DPS ima 29 mandata, a njihovi tradicionalni partneri Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka imat će po tri, a dvije albanske partije po jedan mandat.

Oporbene koalicije 'Za budućnost Crne Gore' imat će 28 mandata, 'Mir je naša nacija' 10, a 'Crno na bijelo' 4 mandata, priopćio je Vujović.

Istaknuo je da je će Hrvati ostati bez mandata u crnogorskom parlamentu, nakon što su izašli sa dvije liste Hrvatske građanske inicijative i Hrvatske reformske stranke.

Oporba proglasila pobjedu

Čelnik oporbene prosrpske koalicije 'Za budućnost Crne Gore', Zdravko Krivokapić proglasio je pobjedu 'tri oporbene koalicije'.

'Mi nudimo ruku pomirenja i nudimo svim nacionalnim strankama da priđu pobjedniku, ne zbog toga što nam treba bilo tko, već ne možemo graditi Crnu Goru drugačije', priopćio je Krivokapić.

'Narode Crne Gore, dogodila se sloboda. Kao udari na Boga i Svetog Vasilija Ostroškog mora tako proći. Rezultati su sada takvi da 42 zastupnika pripadaju oporbi, a 39 svima ostalima. Naravno, to su tri velike koalicije koji su prirodni oporbenjaci i oni će učiniti sve da Crna Gora bude bolja, kvalitetnija i da gradimo budućnost koju očekuju svi građani', naglasio je Krivokapić u izbornom stožeru.

Đukanović: DPS je najjača stranka

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović izjavio je na konferenciji za novinare da još uvijek nije završeno prebrojavanje glasova, ali da je na oko 90 posto rezultata, DPS osvojio oko 145.000 glasova i 30 mandata.

'Takav rezultat znači da je DPS najjača stranka u Crnoj Gori i na ovim izborima, kako u pogledu osvojenih glasova, tako i u pogledu mandata', kazao je Đukanović.

  • +4
Izbori u Crnoj Gori Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

Analitičar: Kada imate Milu Đukanovića za protivnika - nikada nije gotovo, pa čak ni kada je gotovo

Analitičar Đorđe Vukadinović, prenosi N1, ocijenio je da je oporba ostvarila vrlo dobar rezultat što se tiče osvojenih glasova, a da li će i u manadatima, moguće je da neće. On ističe da su izbori bili lagani za prognoziranje i da DPS-u nitko nije davao više od 35 posto glasova. Prema njegovoj ocijeni, pobednik ovih izbora je opozicija.

'Kada imate Milu Đukanovića za protivnika - nikada nije gotovo, pa čak ni kada je gotovo', dodao je Vukadinović.

Više od 540.026 stanovnika Crne Gore s pravom glasa bilo je pozvano odabrati svoje kandidate između šest koalicija i pet političkih stranaka.

Crnogorci su u nedjelju glasali na 11. po redu parlamentarnim izborima od uvođenja višestranačkog sustava, odnosno petima nakon obnove njezine neovisnosti, a održani su u jeku drugog vala epidemije koronavirusa u toj zemlji.

Istodobno su održani i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.