DAYTONSKE BLOKADE

Tihić: Stanje u BiH kao 1991.

24.05.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Predsjednik stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u petak da stanje u Bosni i Hercegovini, koju potresa teška politička kriza, sve više sliči na ono uoči izbijanja rata vođenog od 1992. do 1995. godine jer je funkcioniranje države gotovo u potpunosti blokirano

'Za razliku od 1991. godine kada su neustavno formirane tzv. srpske autonomne oblasti (SAO) današnje su blokade temeljene na mehanizmima ugrađenim u Daytonski ustav', izjavio je Tihić u Sarajevu tijekom obilježavanja 23. obljetnice osnutka SDA.

Uz blokiranje reformskog procesa nužnog za približavanje BiH Europskoj uniji i NATO-u, Tihić je posebice upozorio na krizu vlasti u Federaciji BiH koja traje gotovo godinu dana i gdje različite stranke čine većine u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Rezultat toga je činjenica da federalna vlada već sedam mjeseci ne održava redovite sjednice, a stotine odluka čekaju na razmatranje.

Za Tihića je glavni krivac za takvo stanje predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija. 'Rezultat njegove (Lagumdžijine) dosadašnje politike je dosad najteža kriza u Federaciji, slabljenje države BiH i stagnacija procesa koji bi trebali voditi ka članstvu u EU-u i NATO-u', ustvrdio je Tihić, zaključivši kako je vladavina dviju nominalno socijaldemokratskih partija - SDP-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika - dovela do toga da stanje u BiH nikada nije bilo teže i gore nego danas.

'Bosna i Hercegovina može opstati samo ako je podjednako i bošnjačka i srpska i hrvatska i to na svakom pedlju BiH', zaključio je Tihić.