KOZMETIČKE PROMJENE

Theresa May predstavila svoju novu vladu

11.06.2017 u 21:20

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May predstavila je u nedjelju svoju novu vladu u kojoj je samo nekoliko promjena, što je odraz njene oslabljene pozicije nakon gubitka apsolutne većine na prijevremenim parlamentarnim izborima u četvrtak

Damian Green, bivši ministar rada i mirovinskog sustava, promaknut je na dužnost prvog državnog tajnika i premijerkinog zamjenika, a na njegovo mjesto dolazi David Gauke iz ministarstva financija.

Ministrom pravosuđa imenovan je David Lidington, koji preuzima dužnost od Liz Truss.

U vladi je napravljeno samo nekoliko promjena i smatra se da je to odraz oslabljene pozicije premijerke May nakon izbora na kojima je izgubila apsolutnu većinu.

May je na dužnosti ministra zdravstva zadržala Jeremyja Hunta, a na na svojoj poziciji ministra za međunarodnu trgovinu ostao je Liam Fox.

Premijerkin ured priopćio je u petak da će glavni članovi njezine vlade zadržati svoja mjesta. Tako je Philip Hammond ostao ministar financija, Boris Johnson ministar vanjskih poslova, David Davis ministar za Brexit, Amber Rudd ministrica unutarnjih poslova i Michael Fallon ministar obrane.