SASTAVLJANJE VLADE

Dublin zabrinut savezom May sa sjevernoirskim ultrankonzervativcima

11.06.2017 u 17:50

Bionic
Reading

Plan o sastavljanju vlade između konzervativaca britanske premijerke Therese May i sjevernoirske unionističke stranke DUP izazvao je u nedjelju zabrinutost u Dublinu koji strahuje za mirovni proces u regiji

Tijekom telefonskog razgovora s May, oslabljenom nakon parlamentarnih izbora održanih u četvrtak na kojima je izgubila parlamentarnu većinu, irski premijer Enda Kenny je rekao da je zabrinut planom o savezu konzervativaca i te male ultrakonzervativne stranke.

Šef irske vlade, koji treba sljedećeg tjedna prepustiti svoje mjesto nasljedniku, upozorio je May da ništa ne bi smjelo dovesti u pitanje sporazum postignut na Veliki petak kojim je 1998. okončano tridesetogodišnje nasilje u Sjevernoj Irskoj.

Konzervativna stranka Therese May izgubila je apsolutnu većinu na izborima u četvrtak i sada ovisi o DUP-u, čijih deset zastupnika bi omogućilo konzervativcima, koji imaju 318 zastupnika, da osiguraju 326 mjesta potrebnih za većinu.

Plan u njihovoj suradnji izaziva oštre kritike u Velikoj Britaniji zbog ultrakonzervativnih stajališta te sjevernoirske stranke, koja se izričito protivi homoseksualnim brakovima i pobačaju, ali i stoga što bi taj dogovor doveo u pitanje neutralnost britanske vlade u Sjevernoj Irskoj, što je i dalje vrlo napeto pitanje.

Šefica DUP-a Arlene Foster izjavila je u nedjelju da će se sljedećeg tjedna nastaviti razgovori u cilju postizanja dogovora i precizirala da bi se u utorak trebala sastati s May u Londonu.