BRITANSKI MEDIJI O PRIJEVREMENIM IZBORIMA

Theresa May je 'brutalna i cinična' i zato će uništiti cijelu opoziciju

19.04.2017 u 22:05

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May jučer je iznenada objavila da raspisuje izvanredne izbore za 8. lipnja ove godine. Iako je prethodno dala niz izjava u kojima je isključivala raspisivanje izbora prije kraja aktualnog mandata, čini se da nije mogla odoljeti činjenici da njezini konzervativci trenutačno vode u anketama pred laburistima za 20 posto. Sve to izazvalo je niz žestokih reakcija otočkih medija, od kojih neki May optužuju za 'brutalnost i cinizam', a neki smatraju da će tako dobiti i popularni mandat da provede Brexit

'Mislim što kažem i kažem što mislim. Neće biti prijevremenih izbora. Ne trebaju nam parlamentarni izbori do 2020.', izjavila je Theresa May 16. lipnja prošle godine, nešto manje od mjesec dana nego što je preuzela kormilo Konzervativne stranke i premijersku poziciju od Davida Camerona. I nakon toga par je puta jasno rekla da nema namjeru raspisati prijevremene izbore, no očito je da se u međuvremenu predomislila.

Jučerašnja najava Therese May da raspisuje prijevremene izbore za 8. lipnja uzburkala je političku i medijsku scenu u Velikoj Britaniji. Zbog izbora se smanjuje i vrijeme u kojemu Velika Britanija ima za pregovaranje Brexita s Europskom unijom na 17 mjeseci, no May je očito odlučila iskoristiti trenutak u kojemu njezina Konzervativna stranka u svim anketama vodi ispred razjedinjenih laburista Jeremyja Corbyna više od 20 posto.

The Guardian u komentaru posvećenom ovom političkom preokretu optužuje Theresu May da je 'okrenula demokraciju protiv same sebe' te da 'resetira političku scenu na način koji će izazvati duboke podjele'. Lijevoliberalni londonski dnevnik predviđa da 'će svi zažaliti zbog ovog dana', jer će potez aktualne premijerke 'otrovati politiku za cijelu jednu generaciju'.

The Daily Telegraph podsjeća da je May još prije mjesec dana govorila kako se sljedeći parlamentarni izbori trebaju održati 2020. godine te da je promijenila mišljenje pod utjecajem anketa koje daju veliku prednost konzervativcima. Na izborima će se odlučivati o tome tko će voditi proces Brexita s britanske strane te se predviđa da će May dobiti 'čvrst mandat za to'.

Theresa May najavila prijevremene izbore Izvor: Reuters / Autor: STEFAN WERMUTH

'Jedva skrivenom brutalnošću i posve otvorenim cinizmom premijerka želi uništiti laburiste kao potencijalnu vladajuću stranku na dugo razdoblje, ako ne i zauvijek', smatra pak The Independent, koji May optužuje i za 'samodovoljnu okrutnost' te predviđa da 'će voditi nacionalističku kampanju u kojoj će se predstaviti kao ratnica protiv unutarnjih (Nicola Sturgeon) i vanjskih neprijatelja (EU)'. Govor Therese May kojim je najavila prijevremene izbore The Independent opisuje kao tekst 'koji je pisao Nigel Farage' te zaključuju da se prema politici odlučila postaviti kao da je igra, iako je u govoru naglasila baš suprotno.

Netrpeljivost koju The Independent ima prema May iskazuje i činjenica da se u komentaru pisalo i o njezinoj frizuri dok je držala govor najavljujući izbore, tijekom čega je 'izgledala poremećeno zbog kose koju joj je vjetar dizao u neku vrstu irokeze'.

Konzervativni The Times ističe da 'strategija Therese May ima smisla kada je riječ o postizanju dobrog izbornog rezultata, ali da izbori neće mnogo toga riješiti'. The Times smatra da May ima dobre argumente za raspisivanje prijevremenih izbora, 'jer je preuzela vodstvo zemlje u najkompliciranijim okolnostima u mirnodopsko vrijeme'.

Tabloidi su većinom podržali odluku Therese May pa tako The Sun predviđa da će na skorim izborima 'premijerka skršiti i opoziciju i unutar svoje stranke i laburiste'. Daily Mail je pak na naslovnici objavio veliku fotografiju premijerke May, a ispod veliki naslov s porukom: 'Uništite sabotere!'