KRITIKE NA RAČUN BRITANSKE PREMIJERKE

Theresa May: Ja nisam iz druge galaksije

30.04.2017 u 16:17

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May u nedjelju je izjavila da nije iz 'druge galaksije' kad su posrijedi pregovori s Europskom unijom o Brexitu, reagirajući na kritike europskih dužnosnika objavljene u tisku, koji je optužuju da je prezahtjevna

'May živi u drugoj galaksiji, tvrdi Bruxelles', piše na naslovnici Sunday Timesa koji prenosi informacije sa sastanka britanske premijerke, predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera održanog u srijedu. 

May je na tom sastanku jasno kazala da želi razgovarati o trgovinskom sporazumu između EU-a i Velike Britanije prije nego što se prijeđe na rješenje osjetljivog pitanja razdvajanja, što Europljani odbijaju. 

'To baš i nije dobro prošlo', kazao je, po pisanju Sunday Timesa, Juncker, prenoseći u telefonskom razgovoru pojedinosti razgovora njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. 

'Ona živi u nekoj drugoj galaksiji. Na temelju onoga što je bilo na sastanku, mogu reći da je vjerojatnije da se sporazum neće postići nego da hoće', rekao je Juncker po riječima jednog od pomoćnika.

'Ja nisam iz neke druge galaksije', odgovorila je May u nedjeljnoj političkoj emisiji BBC-ja. Gostovala je u emisiji The Andrew Marr show u kojoj je reagirala na napise u novinama. 

'Vjerujem da ti komentari i komentari ostalih europskih dužnosnika upućuju na to da će biti trenutaka tijekom kojih će pregovori biti vrlo teški', rekla je May, ponovivši da je izostanak sporazuma za nju puno bolja opcija od postizanja lošeg dogovora. 

'Sigurna sam da ćemo uspjeti postići dogovor o trgovinskom sporazumu i o uvjetima izlaska', istaknula je . 'Upravo zbog toga nam je u vođenju takvih pregovora potrebno snažnije i stabilnije vodstvo', rekla je May.