sigurnosni regulator

Tesla povlači gotovo sva vozila u SAD-u zbog sigurnosnih značajki Autopilota

13.12.2023 u 22:19

Bionic
Reading

Tesla povlači više od dva milijuna vozila u Sjedinjenim Državama kako bi instalirao nove sigurnosne značajke u autopilotu, naprednom sustavu za pomoć pri vožnji, nakon što je savezni sigurnosni regulator upozorio da postoje sigurnosni problemi

Dosad najveće povlačenje Teslinih vozila obuhvaća gotovo sva vozila na američkim cestama, a cilj je da se bolje osigura da vozači paze prilikom korištenja sustava.

Tesla je objasnio da kontrole sustava "možda nisu dovoljne kako bi se spriječilo da vozači zlorabe sustav" i da bi to moglo povećati rizik od prometnih nesreća.

Nacionalna agencija za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) dvije je godine istraživala to pitanje. Agencija je otvorila sigurnosnu istragu u kolovozu 2021. nakon izvješća o kobnim nesrećama koje su se dogodile pri korištenju Autopilota.

Transport Canada objavio je da će Tesla povući i 193.000 vozila u toj zemlji. Nije jasno hoće li opoziv vozila zatražiti i Kina.

Autopilot omogućava automatsko upravljanje, ubrzavanje i kočenje vozila unutar trake kojom se kreće.

Trenutačne značajke Autopilota zahtijevaju aktivni nadzor vozača i ne čine vozilo autonomnim.

Tesla nije odgovorio na pitanje o opsegu povlačenja vozila u cijelom svijetu niti objavio pojedinosti o novim sigurnosnim značajkama.