VEO TAJNE NAD SVJEDOČENJEM

Teške Šeksove optužbe: Mesić je Haagu lagao i klevetao, Praljak ide na njegovu dušu

02.12.2017 u 12:06

Bionic
Reading

Šef Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks smatra da je bivši predsjednik Stjepan Mesić odgovoran za hašku presudu bosanskohercegovačkoj šestorki te da smrt Slobodana Praljka ide na 'njegovu dušu'. Šeks smatra da bi DORH trebao 'razmotriti mesićevo lažno svjedočenje na haškom sudu'

Neka od Mesićevih svjedočenja u Haagu još su prikrivena velom tajne, neka su i poznata. Mislim da bi, nakon drugostupanjske haške presude šestorici Hrvata iz BiH, Državno odvjetništvo sada ipak trebalo razmotriti Mesićevo lažno svjedočenje', kazao je Šeks za Novi list.

 Slaže se da je Mesiće trebao surađivati s haškim sudom poput svih ostalih, no da nije trebao lagati i klevetati. 'Nije morao lagati i klevetati. Svi su hrvatski građani bili dužni surađivati s Haškim sudom, ali kod Mesića se ta suradnja svodila na klevetanje vlastite države. I to isključivo kako bi se osvetio mrtvom Tuđmanu. Zato Mesić ima udjela u ovoj haškoj presudi, koju Praljak jednostavno nije mogao prihvatiti, počinio je suicid i njegova smrt stoga ide i na Mesićevu dušu', oštar je Šeks. 

  • +12
Sva lica Vladimira Šeksa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Podsjeća da je Mesić  'širom otvorio arhivu Ureda predsjednika bez ikakvog ograničenja, samo da bi što je više moguće kompromitirao Tuđmana'. 'Mesić je u svojim brojnim istupima branio tezu Haškog tužiteljstva da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, zajedno sa šestoricom bivših dužnosnika Herceg-Bosne, provodili udruženi zločinački pothvat u odnosu na BiH. Prvostupanjska haška presuda u ovom slučaju, u svibnju 2013., u velikom se dijelu temeljila na Mesićevim tvrdnjama koje on nastavlja zastupati...Pritom je ključno za ovakvu presudu bilo svojedobno Mesićevo lažno svjedočenje u Haagu. Da je on kao predsjednik Hrvatske odbacivao konstrukcije o udruženom zločinačkom pothvatu, poput primjerice suca Jean-Claudea Antonettija koji je u izdvojenom mišljenju na nepravomoćnu hašku presudu konstatirao da Herceg-Bosna nije bila zločinački pothvat i da Tuđman nije dijelio BiH, pitanje je bi li nekadašnji hrvatski državni vrh bio uvučen u tu presudu', pojasnio je Šeks.