ISLAMIST STUDIRAO U BRITANIJI

'Teroristički napad u Švedskoj mogao je biti katastrofalan'

13.12.2010 u 12:03

Bionic
Reading

Sigurnosne službe u Švedskoj intenzivno istražuju je li teroristički atentat u subotu popodne izoliran slučaj ili je dio šireg plana. Zasad se saznalo da je atentator samoubojica 29-godišnji Iračanin koji je prije šest godina studirao na Sveučilištu Bedforshire u Engleskoj i da je neko vrijeme boravio u Lutonu, na sjeveru Londona, gdje živi velika kolonija muslimana

Naime, jedan je islamistički portal, Čumuk al Islam, objavio sliku terorista i potpis: 'Ovo je naš brat, mudžahedin Tajmur Abdel Vahab, koji je izveo mučeničku operaciju u Stockholmu.' Na slici je mladić odjeven u zapadnjačku odjeću.

Agencije javljaju da je britanska policija protekle noći pretražila dom u Bedforshireu. Policijski izvor kaže da je pretres povezan s atentatom u Stockholmu, ali da nije došlo do uhićenja ni do otkrivanja opasnih ili sumnjivih materijala. Prije samog napada, kada je u centru Stockholma u dvjema eksplozijama poginuo atentator, a dva su ulična prodavača ranjena, jedna je švedska informativna agencija dobila audioporuku preko elektronske pošte na švedskom i arapskom jeziku, u kojoj se prijeti zbog prisutnosti švedskih vojnika u Afganistanu, ali i zbog zaštite koju je švedska policija dala Larsu Vilksu, autoru jedne karikature proroka Muhameda. 'Naše akcije će govoriti same od sebe sve dok ne završi vaš rat protiv islama, poniženje proroka i vaša glupa podrška svinji Vilksu', stoji u poruci.

Američke tajne službe povezuju taj islamistički portal s iračkim krilom Al Kaide. Grupa Islamistička država Irak je 2007. obećala da će se osvetiti Švedskoj zbog objavljivanja 'uvredljivih' karikatura Muhameda koje je nacrtao Lars Vilks. Policija je izvijestila da je napad u središtu Stockholma započeo eksplozijom automobila u kojem je bilo više plinskih boca. Petnaest minuta kasnije dogodila se druga eksplozija, 300 metara dalje, kada je poginuo atentator, a dva su građana ranjena.

'Imali smo sreće, atentat nije uspio', kazao je pirotehničar Bo Janzon. On pojašnjava da je druga bomba imala između pet i 10 kila eksploziva, ali je nevješto napravljena: pored tijela atentatora je pronađena vreća s čavlima, što govori o namjeri napadača da rani ili ubije prolaznike.

Nema nikakve sumnje, tvrdi policija, da se radilo o samoubilačkom napadu, prvom koji je registriran u Švedskoj. Šef policije Anders Thornberg podsjetio je da je na temelju anonimne dojave i obavještajnih analiza Švedska 1. listopada 2010. bila podigla stanje pripravnosti sigurnosnih snaga, ali da zasad nema elemenata prema kojima bi se taj napad mogao povezati s rečenim prijetnjama. 'Koliko nam je poznato, napadač je djelovao sam', kazao je Thornberg.

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt, kao i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, iskazali su olakšanje što nije došlo do velikog broja žrtava, jer je napad, kao što su rekli, mogao biti 'katastrofalan'. Napad je osudio i glavni imam Stockholma, Hasan Musa

Terorizam u Švedskoj je izazvao nove strepnje, umalo zaboravljene nakon napada jemenskog ogranka Al Kaide u zrakoplovima i visokog stanja pripravnosti tijekom studenog u Njemačkoj.