JOSIPOVIĆ U VARAŽDINU

'Teret krize treba pravilno raspodijeliti'

  • Autor: K. Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 24.04.2010 12:16
  • Objavljeno 24.04.2010 u 11:47
Ivo Josipović i Ivan Čehok

Ivo Josipović i Ivan Čehok

Izvor: tportal.hr / Autor: Siniša Sović / tportal.hr

'Posljednje mjere Vlade predstavljaju dobru osnovu, a sada je ključno da se što prije provedu i da teret krize bude pravedno raspodijeljen', istaknuo je Ivo Josipović, predsjednik RH, nakon sastanka s čelnicima Varaždina i Varaždinske županije

Najavljujući raspravu o vladinim mjerama na sjednici svog Vijeća za socijalnu pravdu, rekao je da će se posebno razmotriti jesu li pravedno raspoređene nužne bolne i teške mjere.

'Vidjet ćemo je li pravda zadovoljena tako da oni koji najviše imaju najviše i participiraju u snošenju posljedica. Vjerujem da će, ako se pokaže da nije tako, Vlada napraviti korekcije jer u situaciji kada cijelo društvo mora podnijeti određenu žrtvu ne može ovako kako je do sada išlo', ustvrdio je Josipović, dodajući da ukidanje besplatnih cestarina za invalide sigurno nije bilo najsretnije rješenje jer se krenulo od najslabijih, pa ga je Vlada i korigirala.

Osvrćući se na najavu poskupljenja električne energije i drugih energenata, kao i najave novih zaduživanja, Josipović nije želio komentirati jesu li ona opravdana bez stručne analize, ali je dodao da sve ima svoju cijenu.

'Kod uspostave ekonomske cijene socijalne funkcije države trebaju se aktivirati tako da kućanstva koja imaju probleme ne ostanu bez struje', upozorio je Josipović

Kod zaduživanja u inozemstvu, kako je dodao, nismo uvijek nalazili najpovoljnije izvore, a ni plasman nije bio uvijek učinkovit.

'Ako se zadužujemo, plasman mora biti vrlo efikasan jer je Hrvatska, nažalost, visoko zadužena zemlja i to je ozbiljan teret na gospodarsku, a u konačnici i političku stabilnost', ocijenio je predsjednik RH.

Na upit hoće li se u Hrvatskoj uspjeti provesti najavljene mjere bez ozbiljnih nemira, tim više što SSSH najavljuje obustave rada i mogući opći štrajk u svibnju, Josipović je dao optimističan odgovor.

'Uvjeren sam da Hrvatska ima dovoljnu razinu socijalne i društvene stabilnosti i odgovornosti svih čimbenika te dovoljnu razinu sposobnosti da pregovara i dogovara. Naravno, o temeljima izlaska iz krize i nužnim reformama zasigurno ne može biti pregovora u smislu kompromisa koji bi kompromitirali te pokušaje, odnosno program Vlade da se izađe iz krize.

Međutim, zasigurno ima prostora za razgovore kako pravednije raspodijeliti teret krize', zaključio je predsjednik RH koji se nakon obilaska varaždinske tržnice uputio prema Kotoribi na proslavu 150. obljetnice prve pruge u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi