ŽELI OSTATI U HRVATSKOJ

Tepeš odustao od Europskog parlamenta

24.10.2016 u 12:39

Bionic
Reading

Donedavni predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš odustao je od funkcije zastupnika u Europskom parlamentu, u koji je trebao otići umjesto novog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera (HDZ)

'Istina je da sam odustao od angažmana u Europskom parlamentu iz razloga što želim ostati raditi i živjeti u Zagrebu i Hrvatskoj. O tome sam izvijestio HSP AS još u petak', odgovorio je Tepeš Hini SMS-om na pitanje jesu li točne informacije da će dužnost europarlamentarca prepustiti HDZ-ovoj Željani Zovko, slijedećoj s liste nekadašnje Domoljubne koalicije na euroizborima 2015.

Tepeš nije želio dodatno obrazlagati razloge povlačenja iz EP-a, no iz njegove stranke još u nedjelju su priopćili kako bi Tepeševo povlačenje smatrali 'političkom ucjenom ili trgovinom'.

Upravo na to je novi predsjednik HSP AS-a Hrvoje Niče upozorio predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u otvorenom pismu.

Od Plenkovića je zatražio da dvije stranke 'sjednu za stol' i dogovore zamjene, u duhu koalicijskog sporazuma. 'Svako zaobilaženje navedenog smatrat ćemo političkom ucjenom ili trgovinom, što će akteri takvog politikantskog čina morati pojasniti široj hrvatskoj javnosti', poručio je Niče.

Podsjeća i da su sporazumom definirana mjesta na listama koja su pripala pojedinim strankama, a ne sama imena kandidata za eurozastupnike te ocjenjuje kako su razgovori između dviju stranaka nužni da bi se 'izbjeglo daljnje narušavanje odnosa koji su bili iznimno kvalitetni na lokalnoj i nacionalnoj razini u protekle četiri godine'.

U HSP AS-u ovih se dana neslužbeno moglo čuti da se Tepeš u nekoliko navrata, bez konzultacija sa strankom, sastajao s Plenkovićem i Stierom te kako je 'iz posve nejasnih razloga' odavao dojam da namjerava odustati od Bruxellesa.

HDZ: Tepešev potez je korektan

Odluku donedavnog predsjednika HSP AS Ivana Tepeša da mandat u Europskom parlamentu prepusti HDZ-u u toj stranci smatraju korektnim potezom, a neslužbeno kažu kako je ionako riječ o HDZ-ovu mandatu.

'Potez Ivana Tepeša smatramo korektnim jer je ionako riječ o HDZ-ovu mandatu. To je njegov osobni čin i to u HDZ-u cijenimo', kazao je Hini izbor blizak vrhu stranke.