ZBOGOM LJETO

Temperature i do +30, od ponedjeljka snijeg

07.10.2009 u 16:11

Bionic
Reading

U Hrvatskoj su za ovo doba godine temperature iznad prosjeka i zadržat će se do vikenda, ali već u početku idućeg tjedna u višem bi gorju mogao pasti i prvi ovojesenski snijeg, doznaje Hina od dežurnog sinoptičara Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Tomislava Kozarića

ZAGREB - Primjerice, u Zagrebu je ovih dana temperatura doseže i 27 stupnjeva Celzijusovih, a inače je najviša prosječna temperatura za ove dane listopada 18 stupnjeva. Slična temperatura u Zagrebu je izmjerena 2006., a 23. listopada 1971. čak 28 stupnjeva, rekao je Kozarić.

Danas je u Hrvatskoj pretežito sunčano i iznad prosjeka toplo, s najvišom dnevnom temperaturom uglavnom između 23 i 28 stupnjeva.

Sutra se očekuje pretežito sunčano te i dalje iznad prosjeka toplo. Povremeno se očekuje umjerena naoblaka, osobito na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima. Ujutro u unutrašnjosti ponegdje kratkotrajna magla, vjetar povremeno umjeren, u gorju do jak jugozapadni. Na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak, na južnom dijelu sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura većinom između 10 i 15, na Jadranu 15 i 20, a najviša dnevna od 22 do 27, u Slavoniji do 29 stupnjeva.

U petak se očekuje porast naoblake, napose u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu gdje bi ponegdje moglo pasti i malo kiše. Temperatura će biti i dalje malo iznad prosjeka, ali u većini krajeva niža nego prijašnjih dana.

U subotu će se naoblaka proširiti na većinu krajeva pa će tijekom vikenda biti umjereno do pretežito oblačno, mjestimice s kišom, glavninom na Jadranu i u gorju, a najmanje u Slavoniji.

Tijekom vikenda temperatura će postupno padati i stvarat će se ciklona s kojom će sa sjevera početi pritjecati osjetno hladniji zrak, pa bi u ponedjeljak u najvišim predjelima, uglavnom višem gorju, mogao pasti i prvi ovojesenski snijeg, istaknuo je dežurni sinoptičar DHMZ-a Tomislav Kozarić.