raste broj zaraženih

Teksas i Florida ponovo uvode restrikcije zbog COVID-a

26.06.2020 u 23:44

Bionic
Reading

Teksas i Florida uveli su u petak nove restrikcije zbog širenja pandemije COVID-a 19, dok Bijela kuća i dalje tvrdi da stanje nije tako dramatično kao proljetos

Drugi val epidemije koronavirusa u Teksasu (29 milijuna stanovnika) šalje snažnu poruku jer je to jedna od saveznih država koja se otvorila još 1. svibnja, tjednima prije država na sjeveroistoku.

Teksaški barovi otvorili su se 22. svibnja. U petak, pet tjedana poslije, zbog ponovnog širenja epidemije i priljeva bolesnika u bolnice guverner je naredio njihovo zatvaranje (mogu dostavljati hranu i piće i posluživati za van).

"Jasno je da je porast broja zaraženih uglavnom povezan s nekim oblicima aktivnosti, napose s okupljanjem Teksašana u barovima", rekao je Greg Abbott, pozivajući ih po ne znam koji put da poštuju fizički razmak.

Usto je smanjio dopušteni kapacitet restorana sa 75 na 50 posto.

Na Floridi je u petak prijavljeno 9.000 novooboljelih, što je najveći broj nakon 5.500 slučajeva zabilježenih u srijedu.

Mjesne vlasti su priopćile da zabranjuju konzumiranje alkohola u barovima, što odmah stupa na snagu.

U zadnjih tjedan dana zabilježen je najveći broj novozaraženih u tjedan dana u SAD-u (225.000), pokazuje izračun agencije France Pressea.

Taj broj je u stalnom porastu u zadnja dva tjedna u 30 od 50 saveznih država, napose u najvećim i najgušće naseljenim državama na jugu i na zapadu, poput Kalifornije, Arizone, Teksasa i Floride.

Potpredsjednik Mike Pence pokušao je umiriti Amerikance rekavši da su žarišta ograničena na neke velike aglomeracije poput Phoenixa (Arizona) i Houstona te istaknuvši da je zemlja sada bolje pripremljena nego što je bila u ožujku i da sada više obolijevaju mladi koji su manje osjetljivi na virus.

"Istina je da smo usporili prijenos, izravnali smo krivulju", rekao je potpredsjednik.

No Anthony Fauci, najveći stručnjak u vladi za infektivne bolesti istupio je na istoj tiskovnoj konferenciji kako bi zazvonio na uzbunu.

Fauci je upozorio da u društvu u kojemu su svi međusobno povezani, pandemija ne može biti ograničena na neku dobnu skupinu ni na područje nekog grada.

"Na nekim područjima imamo ozbiljan problem", rekao je Fauci koji za razliku od Pencea i Trumpa nosi masku u javnosti.