Gordan Lauc

'Virus se prenosi većim kapljicama iz usta. Što će biti na jesen? Očekuje nas veliki problem'

26.06.2020 u 21:38

Bionic
Reading

Znanstvenik Gordan Lauc izjavio je da osoba do 48 sati prije pojave prvih simptoma može biti zarazna, no da nije sasvim jasno koliko su zarazne asimptomatske osobe

"Ono što je nezgodno jest da osoba može biti zarazna, a da u tom trenutku nema nikakve simptome. Dva dana prije simptoma može biti jako zarazna tako da za ljude koji su asimptomatski nije sasvim jasno koliko su zarazni", kaže, prenosi Dnevnik.hr.

Upitan možemo li biti sigurni da ćemo za koronavirus u budućnosti dobiti cjepivo dr. Lauc kaže da ne možemo.

"Ne možemo biti sigurni da ćemo uopće naći cjepivo, neka se razvijaju desetljećima", kaže.

Ističe kako smo se našli u situaciji da imamo nov i nepoznat virus koji je među nama tek tri mjeseca. 

"Doći do novih spoznaja u samo tri mjeseca je vrlo teško, znantvenici još uče o njemu, a velik je pritisak javnosti. Zato se i događa da kruže razne informacije. To je proces učenja", objašnjava Lauc. 

Može li virus zaista preživjeti na određenim predmetima Lauc kaže kako je dokazano da može preživjeti i do nekoliko dana, ali utješno je što još nikada nisu zabilježene zaraze na taj način. 

"Za sad se smatra da se prenosi kapljičnim putem, znači ne aerosolom, lebdećim česticama, nego veća kapljica iz nečijih usta", objasnio je. 

Što očekuje na jesen, dr. Lauc smatra da će biti problem što će se pojaviti i druge uobičajene bolesti za to vrijeme, poput gripe i prehlade, pa će svi simptomi biti sumnjivi. 

"To trenutno vidimo na južnoj polutki. Na jesen ćemo morati biti puno oprezniji nego što to moramo biti u ovom trenutku", poručuje dr. Lauc.