STRANCI IZVAN SEBE

Tek u 4 sata ujutro prekinuta blokada Parlamenta BiH

07.06.2013 u 11:28

Bionic
Reading

Nakon dogovora s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom o evakuaciji stranih državljana iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH policija je napravila kordon, blokirala prilaz stražnjim ulicama demonstrantima i otvorila ih za zatočene zaposlenike. Stranci su izašli kroz glavna vrata, a svi parlamentarci i zaposlenici koristili su izlaz prema Filozofskom fakultetu

Inzko je pred zgradu institucija BiH stigao noćas oko 2.30 sati kako bi pomogao prije svega u rješavanju pitanja blokiranih stranaca i smirivanju situacije. I prije njegovog dolaska jedna grupa građana predlagala je da se puste strani državljani, njih oko 350 koji su u sali PS bili na skupštini European Fund for Southeast Europe (EFSE), ali dogovor nije postignut. Klix.ba saznaje da su stranci pokušali izaći i na silu. Prethodno je organizirano unošenje hrane i pića u zgradu te izvedeno pet-šest ljudi kojima je trebala hitna medicinska pomoć.

Zahtjevi okupljenih građana upućeni Inzku

Grupa građana u razgovorima s visokim predstavnikom zatražila je da im čvrsto obeća da će pokrenuti pitanje konačnog rješavanja problema zvanog zakon o JMB-u, što je on i obećao, kao i sazivanje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Jedan od građana mu je rekao: 'Osim rješavanja konačnog pitanja JMB-a, i to na nivou države, jer nikakva entitetska rješenja ne dolaze u obzir, želimo da pokrenete i pitanje osnivanja fonda za liječenje oboljele djece koja moraju ići izvan BiH, kao što je mala Belmina. Naš treći zahtjev je i dalje da se za 30 posto smanje plaće svima u Parlamentarnoj skupštini, pa bi se možda i iz toga mogao financirati fond.'

Skup se nakon jedan sat iza ponoći počeo osipati, ali je na prosvjedu sve do četiri sata ujutro ostalo nekoliko stotina ljudi.

Inzko je, između ostalog, kazao da je pitanje JMB-a svakako na nivou države i da se na tom nivou treba i riješiti te da on to podržava, ali da sam ne može učiniti ništa što se tiče smanjivanja plaća parlamentarcima. Dodao je i da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se pokrenulo osnivanje humanitarnog fonda za liječenje djece iz BiH u inozemstvu.

Nekoliko okupljenih građana mu je poručilo: 'Ne želimo da nas dijele u ovoj državi' te 'Inzko, vi volite ovu zemlju, ali trenutno ne poduzimate ništa u ovoj situaciji'.

Građani su naglasili da se ne radi ni o kakvom skupu s etničkim ili entitetskim predznakom: 'Vidjeli smo da ni u Banjoj Luci ne uspijeva ta nacionalna i nacionalistička priča, kao ni ideologija koju Dodik provodi i koju su danas on i slični njemu htjeli nametnuti pričom da su Sarajlije zatvorile Srbe. Mi smo danas zatvorili i Srbe i Hrvate i Bošnjake, zatvorili smo neodgovorne političare, a što se tiče stranaca koji su se danas zatekli unutra, to je jednostavno bio njihov peh.'

U četvrtak kasno navečer prosvjednici su pustili da izađu tri osobe - trudnica, bolesna žena te njemački državljanin koji navodno boluje od karcinoma. Nakon toga sve do četiri sata ujutro u dvije zgrade državnih institucija kućama nije moglo otići blizu 1.500 ljudi.

Kozarić: BiH je ovim nanesena nepopravljiva šteta

Podsjetimo, stranci su zatočenje u zgradi nazvali diplomatskim skandalom, a pojedini su poručili da nakon ovoga investiranje u BiH ne dolazi u obzir. Neki su koristili i riječ 'kidnapiranje'.

Političarima su dali ultimatum da im u roku od 30 minuta omoguće izlaz iz zgrade, nakon čega su pokušali izaći na silu. Kontaktirali su s veleposlanstvima svojih zemalja, a mnogi su propustili letove kojima su trebali otići iz BiH. Jedan od njih je sigurnosnu situaciju u BiH usporedio s onom u Iranu i Afganistanu.

Iako je dio stranih biznismena rekao da ne krive ljude koji demonstriraju, jer bi i oni učinili isto da su njihova djeca u pitanju, dodali su da nisu oni krivi za probleme u kojima se nalazi BiH.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je time Bosni i Hercegovini nanesena nepopravljiva šteta.