DVOJBENE IZJAVE

Talibanski izvori tvrde da su osvojili Pandžšir i zavladali cijelim Afganistanom

03.09.2021 u 22:26

Bionic
Reading

Talibanske snage preuzele su kontrolu nad dolinom Pandžšir, posljednjem mjestu otpora, rekla su u petak tri talibanska izvora, a u glavnome gradu Kabulu pucnjevima se slavi pobjeda, no izvori otpora odbacuje te izjave kao laži

"Milošću svemogućeg Alaha sada kontroliramo cijeli Afganistan. Huligani su poraženi i Pandžšir je sada pod našim zapovjedništvom", rekao je jedan od talibanskih zapovjednika.

Reuters nije mogao odmah potvrditi te navode.

Bivši potpredsjednik Amrulah Saleh, jedan od lidera oporbenih snaga, opovrgnuo je u izjavi za televiziju Tolo News da su navodi o tome da je pobjegao iz Afganistana lažni.

U videoisječku što ga je na Twitteru učitao BBC World novinar Saleh je objavio: Nema sumnje da smo u teškoj situaciji. Talibani su nas napali... no očuvali smo teritorij, pružili otpor".

Napisao je na Twitteru: OTPOR se nastavlja i mi nastavljamo. Ovdje sam na svom tlu, branim svoje tlo & njegovo dostojanstvo".

Njegov sin Ebadulah Saleh opovrgnuo je navode o padu Pandžšira napisavši poruku "Ne to je laž".

Tisuće boraca iz regionalnih milicija i ostaci snaga bivše vlade okupili su se pod vodstvom Ahmada Masuda, sina pokojnog vođe mudžahedina Ahmada Šaha Masuda.

Ahmad Masud je napisao na Twitteru "Vijesti o pobjedi u Pandžiru kruže pakistanskim medijima. To je laž".

Ranije su mediji prenijeli izvješća o teškim borbama i žrtvama u dolini Pandžišr gdje su talibani, koji su munjevito zauzeli pokrajinske gradove i ušli u glavni grad Kabul 15. kolovoza, naišli na otpor.

  • +14
Protutalibanske snage u dolini Pandžšir Izvor: Profimedia / Autor: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP / Profimedia

Novu vladu vodit će suosnivač talibanskog pokreta Mula Baradar, koji vodi politički ured talibana, a činit će je drugi talibanski vođe.

No legitimitet te talibanske vlade u očima međunarodnih donatora i ulagača bit će ključan za gospodarstvo koje se bori sa sušom i posljedicama razaranja u sukobu u kojem je ubijeno oko 240.000 Afganistanaca.

Humanitarne skupine upozorile su na nadolazeću katastrofu, a gospodarstvo, koje se godinama oslanja na milijune dolara inozemne pomoći, blizu je kraha.

Glad bi sada mogla pogoditi milijune ljudi, kažu agencije za pomoć.

Talibani su provodili radikalni oblik šerijata ili islamskog zakona kada su vladali od 1996. do 2001. godine.

No ovaj put, pokret pokušava svijetu predstaviti umjerenije lice, obećavajući da će štititi ljudska prava i suzdržati se od odmazde nad starim neprijateljima.

Sjedinjene Države, Europska unija i drugi sumnjaju u njihova jamstva, te naglašavaju da formalno priznanje nove vlade i gospodarska pomoć ovise o njihovim postupcima.