napad na kamp

Talibani ubili 10 Afganistanaca koji su radili na razminiravanju

09.06.2021 u 08:17

Bionic
Reading

Talibanski pobunjenici ubili su na sjeveru Afganistana 10 domaćih radnika koji su radili za tvrtku za razminiravanje, priopćila je u srijedu policija

Prema navodima policije, talibani su izvršili napad na kamp afganistanskih radnika kasno u utorak u pokrajini Baghlan, poprištu sve intenzivnijih sukoba dviju strana u posljednjiih nekoliko tjedana.

Nakon najave SAD-a u travnju o povlačenju svojih vojnika do 11. rujna, nasilje diljem Afganistana je znakovito poraslo. Vladini dužnosnici su kazali da se talibani bore protiv vladinih snaga u 26 od 34 pokrajine.

Glasnogovornik pokrajinske policije Jawad Basharat je pojasnio da su radnici bili zaposlenici međunarodne organizacije Halo Trust, najveće agencije za razminiravanje u Afganistanu.

"Talibani su ih odvukli u jednu sobu i na njih otvorili vatru iz strojnica", rekao je Basharat, dodavši da je uz desetoricu ubijenih 14 radnika ranjeno.

Nakon više desetljeća ratovanja, Afganistan je zasijan minama i neeksplodiranim sredstvima. Razne agencije rade na uklanjanju mina još od svrgavanja talibana s vlasti 2001. godine.