TAJNI PREGOVORI NORVEŠKOJ

Talibani otvaraju ured u Kataru

19.06.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Pakistan je izrazio zadovoljstvo otvaranjem u ureda afganistanskih talibana u Kataru, namijenjena pronalaženju rješenja sukoba u Afganistanu, te američkom najavom pregovora s ustanicima. Talibani su tijekom proteklih nekoliko mjeseci tajno pregovarali u Norveškoj a rezultat tih pregovora je otvaranje njihova predstavništva u Kataru, izjavio je u utorak norveški ministar vanjskih poslova Barth Eide

'Igrali smo ključnu ulogu u tom procesu', rekao je Eide za norvešku televiziju. 'To je bio tajan proces ali sada o njemu možemo govoriti', dodao je.

Eide nije precizirao koliko su pregovori trajali ni s kim su točno talibani pregovarali. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u veljači je posjetio Oslo a tada se činilo da je riječ o protokolarnom posjetu.

Afganistanski talibani otvorili su u utorak svoj politički ured u Dohi te najavili da su spremni na nastavak mirovnih pregovora i postizanje političkog rješenja 12-godišnjeg sukoba u Afganistanu. U Washingtonu su američki dužnosnici kazali da će se sljedeći tjedan sastati u Dohi na mirovnim razgovorima s talibanima, ali su upozorili da bi mirovni proces mogao biti dugotrajan.

Pakistan zadovoljan

'Pakistan pozdravlja najavu otvaranja talibanskog ureda u Dohi s ciljem da se donese mir Afganistanu i regiji', reagirao je u priopćenju glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Aizaz Ahmad Chaudhry.

Odnosi Afganistana i Pakistana su burni, s obzirom da Kabul optužuje Islamabad da podržava talibanski ustanak. 'Pakistan pozdravlja i početak izravnih mirovnih pregovora između SAD-a i talibana', kazao je pakistanski glasnogovornik u priopćenju.