POMUĆENO SLAVLJE

'Talačka kriza' na Gornjem gradu zbog torte u obliku crvene zvijezde!

10.03.2017 u 12:37

Bionic
Reading

U povodu 100. rođendana antifašista Jurja Hrženjaka, počasnog predsjednika Antifašističke lige, predstavnici te organizacije danas su, u dogovoru sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, u palači Dverce na Trgu sv. Katarine u Zagrebu organizirali prigodnu feštu. No slavlje je pomućeno i prije nego što je počelo zbog velike torte u obliku crvene zvijezde

'Napravili smo veliku tortu u obliku crvene zvijezde na kojoj piše 100 AFL. Ljudi iz protokola ne dozvoljavaju da se torta unese u salon gdje će biti proslava', dojavio je svjedok Drago Pilsel za tportal. 

Upitan šali li se on to, odgovorio je: 'Ne zezam se. To je talačka kriza partizanske torte. Ovom razgovoru svjedoče Goran Štrok i Stjepan Mesić. Sjede pored mene.'

Doznajemo da se Eugen Jakovčić, glavni tajnik Antifašističke lige, borio s protokolom pola sata kako bi torta uopće prekoračila prag palače Dverce, a onda su svi zatočeni u sobu pored velikog salona. Naposljetku se pojavio i sam gradonačelnik, koji je uistinu zabranio da se torta unese u salon.

U znak prosvjeda, Antifašistička liga nije održala govor i saziva izvanrednu tiskovnu konferenciju za 14 sati u prostorijama Saveza antifašista u Hatzovoj 16, u Zagrebu.

Pilsel podsjeća da je Juraj Hrženjak 8. svibnja 1945. ušao kao partizan u Zagreb, oslobađajući grad.

'Njegova nedavno objavljena knjiga 'Stoljeće života - Antifašistički zapisi i kultura sjećanja' ima crvenu zvijezdu na naslovnoj stranici. Tom čovjeku zabraniti tortu... Pošto su mu nasrnuli na obitelj, on se malo uzrujao. Dok smo čekali Bandića, odustali smo od većeg pritiska, da mu ne bi pozlilo', otkriva Pilsel.