VIRUSI U STAKLU

Tako smrtonosni, a tako lijepi

16.06.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Poput većine kreacija u svijetu, i opasni mikroorganizmi odlikuju se nekom iskonskom ljepotom prirodnog dizajna, a izlošci jedne njujorške galerije to zorno potvrđuju

Galerija Heller na Manhattanu izložila je staklene modele smrtonosnih virusa i bakterija britanskog umjetnika Lukea Jerrama (http://www.lukejerram.com/), autora brojnih kiparskih projekata, instalacija i performansa.

U njihovoj izradi Jerram se rukovodio savjetima uglednog virologa dr. Andrewa Davidsona sa Sveučilišta u Bristolu te znanstvenim fotografijama i modelima. Ovim projektom umjetnik otkriva fascinantnu napetost između nečega što je ljudskom oku neobično privlačno, ali istovremeno i izuzetno opasno. No nije li priroda često upravo takva?

Osim što je umjetnik, Luke Jerram je i izumitelj, istraživač i amaterski znanstvenik. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je i nagrada Engineering and Physical Sciences Research Councila (EPSRC) vrijedna 225.000 funti.

Budući da je slijep za boje, glavni objekt njegovog istraživanja je svijet prostora, oblika i sjena. Nedavno se požalio da znanstveni časopisi često mikrobe boje kričavim bojama kako bi dočarali njihovu ubojitost iako je jasno da oni u stvarnosti nemaju boje budući da su im dimenzije od 10 do 300 nanometara, što je manje od valnih dužina vidljivog svjetla, a i elektronski teleskopi ih prikazuju u crno-bijeloj tehnici.

Drugim riječima, Jerramove kreacije su zapravo bliže istini od uobičajenih znanstvenih modela ili ilustracija. Njegovi stakleni mikrobi našli su se u brojnim privatnim kolekcijama, a cijena im se kreće oko 10.000 dolara.

Pogledajte zaraznu ljepotu Jerramova svijeta mikroorganizama u priloženoj fotogaleriji.