'upskirting'

Tajno snimanje intimnih dijelova tijela u Njemačkoj uskoro kazneno djelo

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2019 14:24
  • Objavljeno 12.09.2019 u 14:24
Njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht

Njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht

Izvor: EPA / EFE / Autor: CLEMENS BILAN

Njemačka planira zakonski zabraniti tajno fotografiranje intimnih dijelova tijela, tzv. 'upskirting', najavila je njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht u četvrtak

'Mi govorimo o odvratnim povredama intimne sfere koje trebaju biti kazneno gonjene', rekla je Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u četvrtak u Bundestagu.

Praksa 'upskirtinga' tj. tajnog fotografiranja intimnih dijelova tijela ispod suknje ili haljine se trenutno tretira kao prekršajno a ne kazneno djelo.

'To nije dovoljno kako bi se aktivno zaštitilo pogođene i počiniteljima jasno dalo do znanja da je takva vrsta ponašanja u potpunosti neprihvatljiva', rekla je ministrica pravosuđa.

Zakonska inicijativa predviđa svrstavanje 'upskirtinga' pod kaznena djela seksualnog uznemiravanja za što je predviđena zatvorska kazna do dvije godine.

Kazneno će biti gonjeni i oni koji ove fotografije ili snimke ustupe trećima preko interneta bez obzira na to radi li se o autorima ili ne.

Peter Biesenbach, ministar pravosuđa Sjeverne Rajne – Vestfalije, jedne od saveznih pokrajina koje su pokrenule inicijativu za zakonsku promjenu kada je u pitanju 'upskirting', zatražio je nedvosmisleno tretiranje ovog djela.

'‘Upskirting‘ je uvijek ponižavajući i povređujući napad na privatnost', rekao je Biesenbach tijekom rasprave u Bundestagu.

Online peticiju dviju djevojaka koje su kao žrtve 'upskirtinga' tražila strože kažnjavanje, u međuvremenu je potpisalo preko 90.000 građana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!