PLACIDO DOMINGO

Padaju nove optužbe: 11 novih žrtava prozvalo slavnog opernog pjevača za seksualno zlostavljanje

05.09.2019 u 20:48

Bionic
Reading

Prije nepunih mjesec dana čak je devet pjevača i plesača optužilo slavnog Placida Dominga za brojna seksualna zlostavljanja, koja su se odvila prije više od tri desetljeća i započela krajem 80-ih. Iako je on te optužbe odbacio, sada su se javila i nove žrtve koje su ispričale gotovo istu priču

Malo je reći da je javnost ostala šokirana prije nepunih mjesec dana kada je Associated Press objavio priče devet pjevača i plesača koji su optužili slavnog Placida Dominga za seksualna zlostavljanja. Budući da je sve to, prema optužbama, počelo još u 80-im godinama, mnogi su to dočekali u nevjerici, ne smatrajući to relevantnim podatkom, pitajući se zašto bi netko šutio 30 godina.

Ipak, klupko se pomalo raspetljava, a novih 11 žrtava optužilo je Dominga i ispričalo slične priče koje su proživjeli s opernim pjevačem. Među žrtvama se našla i pjevačica Angela Turner Wilson, čija je karijera 1999. bila u usponu kada je dobila drugu glavnu žensku ulogu u slavnom ‘Le Cidu’ Julesa Masseneta u produkciji Washington Opere, a glavnu mušku imao je, naravno Domingo.

Tada 28-godišnjakinja, jedne je večeri uoči nastupa nakon šminkanja ostala zajedno s Domingom u prostoriji koji ju je u jednom trenutku podigao iz stolice, stao iza nje i stavio svoje ruke na njezina ramena. Kada ga je pogledala u ogledalu, on je svoje ruke spustio na njezine grudi i primio ih.

'Bilo je bolno. Nije bio niti najmanje nježan. Zgrabio me', otkrila je Angela Turner Wilson i dodala da se Domingo nakon toga okrenuo i otišao, a ona je ostala ponižena.

Svih 11 žena, baš kao i devet prije njih, govore o neželjenom diranju, upornim nagovaranjima da se nađu nasamo, kasnim telefonskim pozivima, ali i iznenadnim pokušajima poljubaca. Iako se nekoliko zaposlenika kazališta trudilo zaštitit pjevačice i plesačice od opernog pjevača, administracija na njegove ispade nije reagirala.

  • +3
Placido Domingo Izvor: EPA / Autor: Tibor Rosta

Njegovo ponašanje bila je zapravo javna tajna, a mlade žene, na počecima svoje karijere, bile su zapravo prepuštene same sebi i nisu imale pretjerano šansi izbjeći njegove nasrtaje. Sama Wilson priznala je kako je svoje iskustvo odlučila ispričati tek nakon što je pročitala da je, danas 78-godišnji pjevač, nakon prve objave Associated Pressa izdao priopćenje u kojem je tvrdio kako su njegovi postupci uvijek bili s pristankom obje strane, kao i da su pravila i standardi ponašanja drugačiji danas.

I koordinatorica produkcije LA Opere Melinda McLain, koja je radila s Domingom, još je jedna koja je ispričala sve za Associated Press i priznala kako je zaposlenicima davala upute da opernog pjevača nikada ne ostavljaju samoga u sobama za probe s pjevačicama, čak i ako je to izričito on tražio. Uz sve to trudila se da mu uvijek pronađe muške krojače.

'Imali smo razrađene strategije, sve kako bi ga držali podalje od pojedinih pjevačica. Jedna je bila da niti jednu ženu ne šaljem u njegovu garderobu, a druga je bila pozvati njegovu suprugu. Kada je Marta bila tamo uvijek se pristojno ponašao', otkrila Melinda McLain, a njezinu priču potvrdilo je i nekoliko kostimografa i krojača koji su s njom radili u LA Operi.

Navodno i danas, unatoč poznim godinama, i dalje ne može odoljeti lijepim ženama. Zanimljivo je da je njihove priče potvrdio i kolega Placida Dominga, operni pjevač Robert Gardner koji je rekao kako ga čudi da je tek sada javnost doznala što je sve radio, s obzirom na reputaciju koja ga je pratila.

Nažalost, ni Patricija Wulf, koja je jedina istupila s imenom i prezimenom u prvom obraćanju javnosti, ni Angela Turner Wilson nisu nikada prijavile Dominga strahujući kako im nitko neće vjerovati te da će se sve to na kraju samo njima obiti o glavu.