ISTANBUL POST FESTUM

Tajne službe upozorile na napade, Turska zabranila ulazak za 36.000 osumnjičenih terorista

13.01.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Turska Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) upozorila je sredinom prosinca i početkom ovog mjeseca policiju i obavještajne službe kako postoji realna opasnost od terorističkih napada na turiste i diplomatska predstavništva u Turskoj, a danas je službena Ankara donijela odluku prema kojoj čak 36.000 osoba zbog sumnji u povezanost s tzv. Islamskom državom više ne smije ući u Tursku. U jeku napetih odnosa na relaciji Ankara - Moskva nakon uhićenja skupine Rusa osumnjičenih za napade u Istanbulu dodatno ulje na vatru dolio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je optužio Rusiju kako se uopće ne bori protiv ISIL-a već joj je prava namjera zadržati svoju vojnu nazočnost u sirijskoj pokrajini Latakiji

Kako piše vodeći turski dnevni list Hurryiet, krovna turska obavještajna organizacija imala je dojavu o mogućim terorističkim udarima te je stoga obavijestila diplomatska predstavništva, među kojima je i Njemačka, čijih je deset građana poginulo u napadu. U MIT-ovoj obavijesti sigurnosnim službama nalazio se i popis s imenima 13 potencijalnih bombaša samoubojica. Objavljena je i tjeralica za devet žena i 10 muškaraca koje se sumnjiči za pripremu terorističkih napada protiv stranih državljana koji su se nalazili u Turskoj

 
Ankara je pak kao posljedičnu mjeru nakon napada zabranila ulazak u zemlju za 35.970 osoba koje se sumnjiči za povezanost s ISIL-om, a koji dolaze iz čak 124 države.

Od početka sukoba u Siriji u Turskoj je uhićeno 847 osoba koje se sumnjiči za suradnju s ISIL-om, a kako navodi turski ministar unutarnjih poslova Efkan Ala, većinom se radi o strancima. Od ukupnog broja uhićenih, njih čak 387 njemački su državljani iračkog i sirijskog porijekla, naglasio je Ala na konferenciji za novinare koju je održao sa svojim njemačkim kolegom Thomasom de Maizierom.

Nakon najnovijeg terorističkog napada na omiljenu istanbulsku turističku četvrt, turski predsjednik Erdogan kazao je kako Kremlj pokušava rascjepkati Siriju, zadržati Bašara Al Asada na vlasti i stvoriti dodatne 'naftne tenzije na Bliskom istoku uz pomoć Irana'.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je Erdoganove optužbe navodeći kako Moskva izričito traži način kako bi uspjela Siriju održati suverenom, demokratskom, sekularnom i ujedinjenom državom.

Podsjetimo, Rusija i Iran potpisali su pretprošle godine Memorandum o međusobnom razumijevanju na pet godina kojim je predviđena nagla aktivacija gospodarske suradnje. Dokument polaže temelje za suradnju u trgovinsko-naftnoj sferi između dvije zemlje u vrijednosti od nekoliko milijardi. No nisu samo ruske kompanije aktivne u pogledu Irana budući da su tu i konkurenti iz drugih zemalja poput Turske i Zapada.