JOSIPOVIĆEVA INICIJATIVA

Tajan samo dio podataka u Registru branitelja

Ivo Josipović u zanosu

Ivo Josipović u zanosu

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

S Pantovčaka stiže inicijativa za izradu zakona o objavi podataka iz Registra, ali tako da se dio podataka koji se tiče djelatnih vojnih osoba i obavještajaca ipak zaštiti

Registar je podijeljen na dva dijela: opći (osobni podaci branitelja) i posebni (ratni put). Klasificirani podaci iz posebnog dijela ne bi se objavljivali, a iz općeg dijela mogli bi se objaviti ime i prezime, godina i mjesto rođenja te ime oca, kako bi se riješio problem tisuća branitelja s istim imenom i prezimenom.

Svi ostali podaci mogli bi i dalje ostati tajni. Pristup njima trebalo bi dopustiti, smatra dio branitelja i predsjednik Josipović, ratnim zapovjednicima koji bi uvidom u te popise mogli provjeriti jesu li od prve linije fronte do Registra njihove postrojbe bujale, ili je možda netko od suboraca izostavljen.

'Nastavljamo s inicijativom za objavu Registra jer je to predsjednik Josipović obećao u kampanji. Usto, stotine branitelja javljaju se u Ured tražeći upravo objavu popisa ratnika', kaže savjetnik predsjednika Predrag Matić Fred.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi