IZBORI U SRBIJI

Tadiću potpora većine partnera i uvjerljiva parlamentarna većina

10.05.2012 u 18:43

Bionic
Reading

Potporu u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije do sada je kandidatu koalicije oko Demokratske stranke (DS) Borisu Tadiću najavila većina dosadašnjih partnera u vlasti, a formiranje vlade će, kako u četvrtak prenose beogradski mediji, pričekati završetak predsjedničkih izbora, uz još uvijek prisutnu dilemu o tome koja bi od manjih stranaka mogla sudjelovati u vladi

Koalicija oko Tadićeva DS-a i koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, glavni partneri i u sadašnjoj vlasti, u srijedu su postigle dogovor o potpori predsjedničkom kandidatu Borisu Tadiću u drugom krugu srbijanskih predsjedničkih izbora, kao i o nastavku zajedničkog političkog djelovanja. Također je najavljeno da će o svim kadrovskim pitanjima vezanim uz formiranje vlasti i lokalnih samouprava biti riječi po završetku predsjedničkih izbora.

Uz koaliciju oko SPS-a, potporu za drugi krug predsjedničkih izbora Tadiću su do sada dali predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, predsjednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković, Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, Partija europskih socijalista i Pokret veterana Srbije.

Tadićeva protukandidata Tomislava Nikolića, kojeg je kandidirala Nikolićeva Srpska napredna stranka (SNS), do sada je poduprla Nova Srbije (NS) Velimira Ilića, dok je, kako prenose beogradski mediji, predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica potporu Nikoliću uvjetovao time da Nikolić odustane od procesa pridruživanja europskim integracijama te prihvati ideju političke i vojne neutralnosti Srbije, za koju se DSS zalaže.


Srbijansko državno Izborno povjerenstvo objavilo je, na temelju obrađenih više od 97 posto glasova, kako je na parlamentarnim izborima koalicija oko Nikolićeva SNS-a osvojila 73 od ukupno 250 zastupničkih mandata, dok je koalicija oko Tadićeva DS-a dobila 67 mandata, a koalicija oko Dačićeva SPS-a 44 mandata.

Nakon što su se u srijedu Tadić i Dačić u srijedu sporazumjeli o nastavku suradnje i zajedničkom formiranju nove vlade, ostaje nepoznato hoće li s njima u vladi biti koalicija 'Preokret' okupljena oko Jovanovićeva LDP-a, koji ima 20 mandata, ili Dinkićev URS, s osvojenih 16 mandata, a ne isključuje se ni mogućnost da u parlamentarnoj većini budu i jedni i drugi.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je najmanje 126 zastupnika, a Tadić i Dačić sa svojim koalicijama i ''Preokretom'' već bi imali 131, a s URS-om 147. Uz to je moguće da bi im se priključilo i pet zastupnika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora, kao i trojica zastupnika drugih manjinskih stranaka.

Formiranje vladajuće parlamentarne većine mogla bi, po ocjenama analitičara, zakomplicirati nespremnost Dačića i drugih čelnika njegove koalicije da dijeli vlast s Jovanovićevim LDP-om ako ovi ne promijene stajališta o Kosovu i Republici Srpskoj. S druge strane, podsjeća se da su Dinkić i njegov URS tijekom predizborne kampanje, unatoč tome što su zajedno i u sadašnjoj vlasti, često prozivali vladajući DS i njezina predsjednika Tadića, zbog čega bi se DS sa svojom koalicijom prije mogao obratiti Jovanovićevu 'Preokretu', koji donosi četiri zastupnika više nego Dinkićev URS.

Otprilike istodobno ili malo nakon što su se Tadić i Dačić u srijedu sporazumjeli o nastavku suradnje, u medijima se pojavila najava predsjednika SNS-a i Tadićeva suparnika u drugom krugu Tomislava Nikolića da će u srijedu ili četvrtak podastrijeti dokaze o navodnoj izbornoj krađi te da će ti dokazi, po njegovu mišljenju, 'eliminirati DS iz političkog života'. Kako prenosi srbijanska agencija Beta, Tadić je u četvrtak u Prokuplju odbacio Nikolićeve tvrdnje, nazvavši ih 'podmetanjima' unatoč kojih će pobijediti u drugom krugu izbora.

'Naši politički protivnici pokušavaju ovih dana uzburkati Srbiju i jedne regularne izbore pretvoriti u takozvani preokret. Oni sada nama žele pripisati sve ono što je njima bilo primjereno, a to se u psihologiji zove projekcija', kazao je Tadić. U četvrtak navečer istječe zakonski rok u kojem bi srbijansko državno izborno povjerenstvo trebalo objaviti konačne rezultate izbora.