OBEĆANJE U SARAJEVU

Tadić: Uhitit ćemo i izručiti Hadžića!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2011 15:36
  • Objavljeno 06.07.2011 u 15:09
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u srijedu u Sarajevu kako je njegova zemlja odlučna ispuniti sve preostale obveze vezane uz suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uključujući i uhićenje Gorana Hadžića, te je potvrdio kako se Srbija neće miješati u unutarnje poslove niti dovoditi u pitanje suverenitet i teritorijalnu cjelovitost susjednih država

'Srbija će, uvjeren sam, dovršiti suradnju s Haaškim sudom uhićenjem posljednjeg bjegunca od pravde Gorana Hadžića, kao što je do sada omogućila izručenje 45, 46 optuženih', izjavio je Tadić na konferenciji za novinstvo koju je održao nakon službenih razgovora s trojicom članova predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tadić je dodao kako istodobno očekuje da će i druge države u susjedstvu dati očekivani doprinos procesuiranju svih slučajeva ratnih zločina.

Kazao je kako se osobno zauzima da se sve postojeće optužnice za ratne zločine, ako je to potrebno, preispitaju, ali da se u svim slučajevima u kojima se utvrdi njihova utemeljenost počinitelji uhite i izvedu pred sud.

'To je važno i za Srbiju i za BiH i za Hrvatsku i za Crnu Goru', kazao je Tadić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Tadić je dodao kako ne očekuje razumijevanje ni naklonost onih koji ga zbog izručivanja haaških optuženika optužuju za izdaju te i danas na stadionima izvikuju imena ratnih zločinaca ili viču 'Nož, žica, Srebrenica' ili 'Ubij, ubij Srbina'.

'S tim ljudima ne želim ništa imati', kazao je Tadić, pojašnjavajući kako mu je važno biti ne nacionalni nego političar koji zastupa stajališta svih građana koji žive u okružju.

'Isto to očekivao bih i od drugih političara u regiji', kazao je Tadić.

Komentirajući odnose u susjedstvu, Tadić je izjavio kako je svim državama 'zapadnog Balkana' mjesto u Europskoj uniji.

'Srbija srdačno podupire pristupanje Hrvatske EU, ali i očekuje da dobije ne samo status kandidata nego i datum početka pregovora o punopravnom članstvu u Uniji', izjavio je srbijanski predsjednik.

Tadić je ponovio kako u odnosima s BiH u Beogradu nema nikakvih dvojbi jer postoji stajalište da se poštuje suverenitet i integritet te zemlje kao i sve ono što proistekne kao rezultat unutarnjeg dogovora u BiH.

Predsjednik predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je kako je zajednička ocjena da su obje zemlje od ključnog značenja za stabilnost 'zapadnog Balkana' ali i EU u cijelosti.

'Stoga i pozivam članice EU da zemlje zapadnog Balkana potaknu na što brže ispunjavanje uvjeta za punopravno članstvo', izjavio je Radmanović.

Srbijanski predsjednik Tadić se tijekom službenog boravka u Sarajevu sastao i s vodstvom bosanskohercegovačkog parlamenta a odvojeno je razgovarao i s predsjednikom Vijeća ministara Nikolom Špirićem te s glavnim tajnikom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Hidom Biščevićem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi