SASTANAK U BEOGRADU

Tadić okuplja Srbe iz regije, stiže i Pupovac

23.12.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić sastaje se u petak s predstavnicima Srba iz regije. Na sastanku se očekuje sudjelovanje potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, predsjednika Socijalističke narodne partije iz Crne Gore Srđana Milića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika

Riječ je o redovnom sastanku koji je ovaj put izazvao veliku medijsku pažnju, prvenstveno zbog ocjene Podgorice da je u pitanju 'miješanje u unutarnje stvari drugih zemalja i neprimjerenom pokušaju Beograda da se Srbi iščupaju iz Crne Gore'.

Takva ocjena stigla je nakon poziva na sastanak u Beogradu dvojici ministara u vladi Crne Gore, koji se izjašnjavaju kao Srbi. Oni su poziv odbili, a Predsjedništvo Srbije nije reagiralo na kritike, izvještava B92.

Aleksandar Popov, direktor beogradskog Centra za regionalizam, kaže da su kritike koje stižu zbog održavanja tog sastanka posljedica ranijih miješanja Srbije u unutarnja pitanja zemalja u regiji.

'Sastanak šefa države s predstavnicima srpskog naroda ne bi trebao biti sporan i mislim da je to legitiman čin, prilika za upoznavanje s njihovim eventualnim problemima i da se vidi kako im se može pomoći. Ali neki raniji potezi koji su se odnosili na prigovor srpskom narodu u okolnim zemljama izazivali su podozrenje, jer su nalikovali na miješanje u unutarnje stvari tih zemalja', kazao je Popov.

Predstavnici Srba iz regije koji stižu u Beograd slažu se da postoje teme za razgovor s Tadićem.

Srđan Milić, predsjednik Socijalističke narodne partije u Crnoj Gori, kazao je da je to odlična prilika da Srbi koji potječu iz različitih sredina razmijene informacije i iskustva.

Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne srpske demokratske stranke u Hrvatskoj, kaže za Radio B92 da je cilj sastanka s predsjednikom Tadićem unapređenje položaja Srba koji žive izvan Srbije, unapređenje institucija koje razvijaju unutar zemalja u kojima žive, kao i unapređenje odnosa tih država s Republikom Srbijom.

'Vjerujem da će se između Tadića i nas voditi razgovori o pitanjima koje nužno treba rješavati kako bi se unaprijedio položaj Srba u Hrvatskoj i kako bi ljudi koji bi se trebali vratiti u Hrvatsku mogli učinkovitije rješavati svoje probleme i pitanja koja ih tište, odnosno probleme koji su nastali uslijed posljedica rata', rekao je Pupovac.

Kritike skupu u Beogradu uputili su i predstavnici oporbe u Republici Srpskoj, kao i predstavnici Srba iz Federacije BiH, koji nisu pozvani na sastanak. Zastupnica SDP-a u federalnom Parlamentu Mira Ljubijankić ukazuje da Tadić ne bi trebao odbacivati dio naroda u Federaciji BiH, a predsjednik oporbene Demokratske partije iz Republike Srpske Dragan Čavić smatra da je i njima bilo mjesto na susretu s predsjednikom Srbije.