POSTIGNUT DOGOVOR

Tadić o sukobu na Kosovu: Srbija neće ratovati

26.07.2011 u 21:29

Bionic
Reading

Specijalna jedinica kosovske policije ROSU do sutra ujutro će se povući s graničnog prijelaza Brnjak i uklonit će se sve srbijanske blokade na sjeveru Kosova, izjavio je srbijanski dužnosnik Borislav Stefanović nakon razgovora sa zapovjednikom KFOR-a Erhardtom Buehlerom te dodao da će se na taj prijelaz kao i na prijelaz Jarinje vratiti pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti

Srbija neće ratovati, poručio je iz Praga srbijanski predsjednik Boris Tadić. Međutim, Tadić je iznio i optužbe da neki ljudi iz SAD-a ohrabruju poteze Prištine.

Kosovski premijer Hasim Thaci izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare kako djelovanje Prištine nije bilo upereno protiv Srba, nego je imalo za cilj uspostavljanje zakona na cijelom teritoriju Kosova. Sinoćnja odluka bila je teška i neizbežna. Ne možemo vječno dozvoljavati ugrožavanje našeg suvereniteta, rekao je Thaci. Ranije je izjavio da se kosovska policija neće povući dok Granična služba Kosova ne počne normalno raditi.

U pucnjavi četvero ranjenih

U akciji zauzimanja graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova kosovska je policija noćas zauzela GP Brnjak. Lokalni Srbi spriječili su je da preuzme i GP Jarinje. Došlo je i do sukoba. Za sada nije jasno tko je na koga otvorio vatru. U pucnjavi je teže ranjen pripadnik kosovske policije. Lokalni radio prenosi kako je ozlijeđeno i troje Srba.

Kosovska vlada zabranila je uvoz robe iz Srbije, kao odgovor Beogradu koji ne priznaje pečat kosovske carine i sprječava izvoz robe s Kosova u Srbiju. Brnjak i Jarinje kontrolirao je EULEX. Mediji navode da nije provodio zabranu uvoza iz Srbije. NATO je objavio da je povećao stupanj pripravnosti kako bi bio mogao zajamčiti sigurnost. Europska unija nije odobrila ovu inicijativu Prištine, koja je učinjena bez konzultacija s Eulexom.

EU je priopćio da ne podržava raspoređivanje kosovske policije na granici sa Srbijom te je pozvala Srbe i Kosovare na dijalog kako bi se riješio njihov spor, javila je agencija France presse. Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton razgovarala je tijekom dana sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Kosova Hashimom Thacijem i zatražila od njih da učine sve što je potrebno kako bi se smirile napetosti.