ŽARKO LAUŠEVIĆ

Tadić će pomilovati glumca ubojicu?

06.07.2009 u 10:47

Bionic
Reading

'Podnijet ćemo zahtjev za pomilovanje ako Srbija ne povuče potjernicu za Žarkom Lauševićem', najavio je Toma Fila, odvjetnik glumca Žarka Lauševića

Naime Laušević, koji je najpoznatiji po svojoj ulozi u iznimno popularnoj seriji 'Sivi dom' u bivšoj državi i za kojim je zbog dvostrukog ubojstva u Podgorici raspisana međunarodna tjeralica, uhićen je zbog ilegalnog boravka u SAD-u i razmatra se njegova deportacija u Srbiju, gdje ga čeka izvršenje 13-godišnje zatvorske kazne.

'Vidjet ćemo što će odlučiti predsjednik Boris Tadić, ali Srbija ne treba tražiti njegovo izručenje. Treći općinski sud u Beogradu izvršavao je sve kazne za teritoriju SRJ i zbog toga je raspisao potjernicu za Lauševićem. Ne razumijem po kojoj osnovi, kada je taj sud nadležan samo za Srbiju, mi moramo izvršavati presudu donesenu u Crnoj Gori', objasnio je odvjetnik Fila za Blic

Podsjetimo, jednom od najvećih glumačkih talenata bivše Jugoslavije blistava karijera zaustavljena je 31. ožujka 1993. godine kada je ispalivši 13 metaka ubio 20-godišnjeg Dragora Pejovića i 21-godišnjeg Radovana Vučinića u jednom kafiću u Podgorici, dok je jednog ranio. Ubojstva su počinjena prilikom tučnjave u kojoj su Laušević i njegov brat sukobili s ubijenima.

Radi ubojstava osuđen je na 15 godina, a odslužio je četiri i pol godine zatvora u Spužu. Na samom suđenju je tužilac za Lauševića tražio smrtnu kaznu. Oslobođen je 1998. godine sudskom presudom supruge sadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koja je ukinuta tri godine kasnije te su ga ponovo osudili na 13 godina. Laušević je prebjegao u SAD, gdje je godinama preživljavao radeći kao fizički radnik.